Hopp til hovedinnholdet

Hjelp meg jeg orker ikke mer.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg blir mobbet på skolen, vennene mine har droppet meg , kjæresten dompa meg og jeg har det helt jævelig. I tillegg er foreldrene mine skilt og det er forferdelig slitsomt å dra fram og tilbake. Jeg synes pappa er alt for streng og er nesten litt redd for han. Han gjør meg også veldig flau ved å ha en rar gammel bil og bry seg alt for lite om hva andre mener. Jeg bare krangler med mamma og er så sint og redd og lei meg. I tilleg har bestefaren min kreft og kommer til å dø. Jeg har gått hos sykolog, men de skjønner meg ikke. Jeg vet ikke lenger hva som er vitsen med å leve. Hjelp meg jeg orker ikke mer.:((((((

Besvart 09.06.2019 21:13
 

Svar
Hei jente 15 år

Det høres vanskelig ut for deg og jeg forstår at du er fortvilet og ønsker hjelp så du kan få det bedre med deg selv. 

Det er ikke greit at du blir mobbet på skolen, og det er veldig forståelig at du får det vondt inni deg når vennene dine har droppet deg og når kjæresten din har gått fra deg. Det er veldig vondt å bli avvist og forlatt, og det er normalt å kjenne på mange vonde tanker og følelser i etterkant av noe sånt. I tillegg høres det ikke greit ut mellom deg og faren din, og det er forståelig at det er trist og ekstra vanskelig når bestefaren din nå er alvorlig syk. 

Jeg tenker du vil ha godt av å ha noen å snakke med om alt dette. Du bør ikke være alene og streve helt på egenhånd. Det tror jeg blir for vanskelig for deg nå. 

Jeg vil oppfordre deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. De kan tilby støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne mer ut av hva du er i behov av nå for å få det bedre med deg selv. Helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom har mange gode hjelpeverktøy, som jeg tror du vil ha godt av å teste ut nå. De vil også vurdere om du er i behov av hjelp fra Psykisk helse i kommunen din eller fra BUP, og hjelpe deg med hvordan du kan få hjelp derfra. 

Du bør også snakke med lærer om mobbingen som skjer, så det blir jobbet aktivt med og stanset. 

Dersom du kjenner deg veldig utrygg hjemme og ønsker hjelp fra eksempelvis Barnevernet, så kan du selv ta kontakt enten på telefon eller ved å gå innom kontoret. De vil ta deg på alvor og hjelpe deg!

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Jente holder opp hånda som stopp (colourbox.com)

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser