Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst, sosial angst og det å tørre å være seg selv.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Er en gutt på 16 år som sliter med angst, sosial angst og det å tørre å være seg selv. Det er flere i klassen min som jeg vet at jeg hadde klikket bra sammen med. Men det skjer jo ikke siden jeg ikke tørr å åpne meg selv for dem. Det er som en kraftig barriere jeg ikke klare å bryte, så det fører til at jeg blir helt stum. Jeg er veldig sjenert og innadvent av meg til å begynne med, men med engang jeg er trygg og kjent med personen er jeg en skikkelig skøyer, men det tar jo lang tid. Sosial angsten min går utpå å prate med andre. Jeg er ikke så god å prate og det gjør meg veldig usikker siden jeg sier en del feil og staver ordene feil noen ganger. Og det fører til at jeg blir helt stum i sosiale sammenhenger. Grunnen for det er fordi jeg stresser sånn når jeg snakker med andre, jeg tenker så mye over hva jeg skal si og hvordan jeg skal reagere som fører til at jeg detter helt ut av samtalen. Hva skal jeg gjøre for å endre alt dette? Sånn at jeg får nye venner & prate med nye folk?

Besvart 08.06.2019 15:45
 

Svar
Hei gutt 16 år. 

Jeg forstår at du strever i sosiale sammenhenger. Du beskriver så godt her hvordan dette er for deg.

Det er ikke lett å slappe av, være seg selv hvis en hele tiden tenker på hva en skal si og hvordan en skal si det. Før en får tenkt gjennom alt, er samtalen gått videre. 

Kan du aller først tenke gjennom hvem av de i klassen du tenker du hadde kunnet bli god venn med? Det hadde vært veldig bra, hvis dette var en av "nøkkelpersonene", en av de med innflytelse. Hvis dere har noen felles interesser, kan det være en inngangsport for en samtale. Er det noen mulighet for at du kan få denne personen på tomannshånd? Ta følge fra skolen eller noe annet? 

Kan du så forklare hva det er du strever med, med noen enkle setninger, som kan ha tenkt ut på forhånd? Hvis du husker å puste samtidig som du snakker, og at du bevisst senker skuldrene, slapper av i kjeven og i hendene, vil du føle deg roligere. Du kan legge til at du er en skikkelig skøyer, når du bare føler deg trygg, og at det hadde vært å få litt hjelp med sosiale samspillet. 

Kanskje kan dere gjøre noe sammen? Spille, trene eller noe annet trivelig? Da vil du bli vant til å være sammen med denne personen, og den kan hjelpe deg i det sosiale i klassen. Be deg med på ting, at alle blir vant til at du er der, at du er med. Så kan du sakte men sikkert vise mer av deg selv, når du føler deg trygg.

Kan du også klare å tenke at det ikke gjør noe om du sier feil ord, uttaler de feil? Kan du le av deg selv sammen med de andre? Kan du vise dem humoren din, og den fine gutten du er?

 

Hvis dette virker uoverkommelig, kan du snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. Da slipper du å si så mye. 

Noen helsestasjoner for ungdom har personell som er dyktige på akkurat dette området.

Fastlegen kan eventuelt henvise deg til fagperson som kan noe om dette.

Mange kommuner har et tilbud som heter "Rask psykisk helsehjelp". Noe av hjelpen her er psyko-edukasjon, at du lærer om hvorfor det er som det er for deg, og at du får verktøy, metoder til å sakte men sikkert endre både måten du tenker om deg selv på, men også gjennom øvelser/"lekser", oppgaver du skal utfordre deg selv i.

Tips: 

 

- Øv deg hjemme! Øv deg med de du er ganske trygge på! Deretter kan du øve deg med de du ikke er så sikre på, deretter de du ikke kjenner. Det kan være ei setning til å begynne med, deretter to?

- Det å stille spørsmålet en fin ting. Da må den andre snakke.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!  

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser