Hopp til hovedinnholdet

Noen ting er helt ugreit i livet mitt, jeg bare krangler og skyver vekk.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Vet ikke hvor jg skal starte, alt starta med å flytte til dårlig område, havne i kriminelt miljø og ødelegge tilluten til foreldrene mine som er skilt. Jg ble sendt til hjemlandet mitt noen måneder for at jg skulle skjerpe meg. Men noen ting er bare helt ugreit i livet mitt. Jg krangler med familien og venner hele jævla tida jg kommer ikke over rens med noen. Og d sårer mg. D får mg til å føle mg så alene. Jg skyver mg selv rettogslett unna folk og familien. Har snakka med proff folk om alt d her d hjelper mg ikke en dritt hvafaen skal jg gjøre før d klikker for mg?

Besvart 19.06.2019 16:08
 

Svar
Hei jente 16 år.

Jeg forstår at du opplever livet ditt som ugreit og ikke helt vet hva du skal gjøre om du har det så vanskelig som du beskriver. Og om du har blitt tilbudt hjelp av profesjonelle og ikke opplever at dette var til hjelp, forstår jeg at du har det ekstra vanskelig. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp.

Jeg ser at du beskriver deg selv som en som krangler med de rundt deg og at du ser at du skyver andre fra deg. Da er det forståelig at dette gir deg følelsen av å være såret og alene. Det er fortvilende å observere seg selv gjøre valg som er motsatte av det som er bra for en. Samtidig er det bra at du er klar over din væremåte, for dette er det mulig å gjøre noe med.

Men det er også viktig at de rundt deg tar vare på deg på en god og omsorgsfull måte. Det er ikke greit å sende barnet sitt til hjemlandet for at du skulle skjerpe deg. Slike metoder er naturlig nok bare med på å forsterke konflikten dere i mellom. Derfor håper jeg også at dine foreldre får hjelp av noen til å forstå hvordan en skal møte ungdom som har det så vanskelig som du har det? Her kan barnevernstjenesten eller familievernkontoret være til hjelp. 

Det er veldig bra at du har tatt kontakt med profesjonelle for å få hjelp. Jeg synes du skal gi de som forsøker å hjelpe deg en ny sjanse, så ta kontakt på nytt. Forsøk å tenke at slik kontakt skal være et samarbeid, der du er den viktige og sentrale personen som skal gjøre endringene. 

Det er mange rundt deg som ønsker å hjelpe deg. Det kan være helsesykepleier på skolen, en lærer, eller noen andre voksne som helt sikkert er klar til å hjelpe deg om du spør om hjelp. På mange skoler finnes det også minoritetsrådgivere tilknyttet skolen som har god kjennskap til de problemstillingen du beskriver.

For du må tillate andre å hjelpe deg. Noen ganger kan stoltheten, sinnet eller andre følelser mot andre, stenge for muligheten for andre til å nå inn. Kan det være tilfelle hos deg? Er det også slik at du stenger for at andre får mulighet til å bli kjent med deg og hjelpe deg? Om det er tilfelle, forsøk å unngå å bruke tid på tanker som gir deg disse følelsene og ta i mot hjelp.

Sjekk ut hva du tenker om deg selv og andre som gjør at du blir så sint at du krangler og skyver andre fra deg. Slike tanker er vonde, men det er viktig å snakke med noen om dette, slik at du kan lære deg andre måter å tenke om deg selv og andre.

Vær raus med de som ønsker å hjelpe deg og stol på at de ønsker deg det beste. Vis at du er fortvilet og ønsker hjelp og unngå å fortsette å gjøre mer av det som ikke er bra for deg. 

Og vær raus med deg selv og tenk at du fortjener det beste. Vær din egen beste venn og gi deg selv trøst og oppmuntring i stede for urettferdig kritikk. 

Jeg legger også ved en link her med oversikt over gode hjelpetjenester. Her kan du sjekke ut om det er andre hjelpetjenester du ønsker å kontakte.

Jeg heier på deg og ønsker deg alt godt og håper det var til hjelp for deg.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning