Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter mye med depresjon og angst og selvskader.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter mye med depresjon og angst. Driver med selvskading og har selvmordstanker. Har hatt et par forsøk på å ta livet ved å kutte hovedpulsåren. Jeg har det ikke bra på skolen, jeg låser meg inne hvert friminutt på do, der gråter jeg og kutter meg. Det er ingen som skjønner det eller ser at jeg ikke har det godt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg ser liksom ikke helt vitsen med å leve mer. Jeg har heller ingen venner, så jeg er alene hele tiden. Jeg tolerer ikke folka i klassen min, heller ikke resten av skolen og lærerne der. Lærerne forventer alt for mye og skjønner ingenting, jeg er så lei! Jeg lurer også på om man havner på psykiatrisk ved selvmordsforsøk. Jeg har lyst til å havne på sykehus for å se hvem som faktisk bryr seg, vet det høres dumt ut men det er sånn jeg tenker.

Besvart 13.06.2019 21:20
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor vondt du har det og hvordan forsøker å mestre smerten så godt du kan. Jeg syns du er modig som kan fortelle dette til oss.

Jeg forstår at du føler deg alene og at du skulle ønske at noen så hvordan du egentlig har det!

Dessverre så er det ikke så lett for andre og forstå hvor vondt man har det inni seg. Da må vi si fra og det kan være veldig vanskelig. Kanskje din måte og si fra på er å skade deg selv?

Selvskading er ofte et uttrykk for at man har det vondt inni seg og at man på best mulig måte forsøker og holde det som er vondt unna. Det er en vanlig strategi for mange som strever.

Du sier at du ikke har det bra på skolen og at du ikke tolererer folka i klassen din. Har du noen du kan prate med om dette?

Kan du snakke med foreldrene dine og lærerne dine om det du sier til oss?

Det er viktig at noen får vite hvordan du egentlig har det. Selv om det er vanskelig så går det an! Det finnes hjelp å få. Du trenger ikke ta selvmordsforsøk eller låse deg inne på do for å få hjelp.

Hva kan du gjøre?

Snakk med foreldrene dine. De kan hjelpe deg å snakke med læreren din.

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din om hvordan du har det.

Det er mange som bryr seg om deg. Men det er ikke å så lett og se når man har det vondt. Jeg kan forstå at du ønsker å komme på sykehus - men jeg tror du vil få det bedre med deg selv om du snakker med noen om hvordan du har det. Når andre får vite hva du strever med så vil de og så bry seg mer om deg.

Dersom du får vanskelig og vonde tanker kan du snakke med helsesykepleier på skolen din. Der kan du få hjelp til å sortere i tanker og følelser slik at du bedre kan forstå hva som gjør at du har det så vondt.

Jeg anbefaler deg også å lese de artiklene jeg legger ved. Kanskje du kan kjenne deg igjen i noe av det?

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart.

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert