Hopp til hovedinnholdet

Hvor farlig er det egentlig å spise lite, gå ned i vekt og trene mye?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg trener hver dag og av og til 2 ganger om dagen. Problemet mitt er at jeg tror kanskje jeg har en spiseforstyrrelse. Jeg har aldri følt meg tynn nok til å være langrennsløper siden de andre jentene alltid har vert tynnere og bedre enn meg. Så etter jul startet jeg å slanke meg. Gikk raskt bed fem kilo. Jeg prøvde i en periode å spise mer og jeg gikk litt opp i vekt og da klikket det fullstendig for meg. Spesielt de 3 siste ukene har jeg spist veldig. Til frokust spiser jeg et halv eple, lunsj: 30-40 gram gullerot, eller tomater, kommer hjem fra skolen spiser jeg enten andre halv del av eplet eller litt grønnsaker, middag: en minimal posjon og spiser som oftes alene og kveldsmat: litt frukt/et halvt knekkebrød med ost og skinke. Jeg lurer bare på hvor farlig dette egt er? Siden jeg trener så mye liskom. Hadde en periode på ca 2-3 mnd der jeg spiste nesten så lite som dette, så spiste jeg litt mer og nå lite igjen. Jeg er 172. cm høy og veier rundt 55. Kan jeg dø liskom?

Besvart 23.06.2019 22:11
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser hvor lite du spiser. Kroppen din trenger langt mer mat enn det du spiser. 

Det er mange som tenker at det ikke er så farlig å gå ned i vekt og spise ite. Det kan bli veldig farlig å holde på slik du gjør. Du beskriver selv at det klikket for deg slik at du spiste mindre. Fortsetter du slik du gjør nå kan du få i deg så lite næring at det går utover hjertet ditt og de indre organene. Når kroppen ikke får nok næring begynner den å spise seg selv. Muskulaturen din vil bli svakere og dette gjelder også hjertemuskelen. 

En spiseforstyrrelse kommer gjerne snikende og man tenker at man har kontroll til å begynne med. Etterhvert tar spiseforstyrrelsen kontroll over deg og da kan det bli vanskelig å komme ut av et farlig mønster. 

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å søke hjelp og snakke med foreldrene dine. Du trenger hjelp og støtte til å snu denne situasjonen så raskt som mulig. 

En skiløper er helt avhengig av å spise nok mat for å kunne prestere. Marit Bjørgen sa alltid at spising er like viktig som trening. Du kan lese mer om idrettsernæring på sunnidrett.no.

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. I denne artikkelen finner du noen svar som er til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Hvor mye trening er nok - og for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser