Hopp til hovedinnholdet

Er flau over at jeg ikke kan snakke mine foreldres språk, er sjenert.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine kommer fra to forskjellige land. Jeg klarer ikke å snakke de to språkene og det enste jeg snakker er norsk med dem. Jeg føler meg veldig dum og flau over at jeg ikke gjør det. Jeg kan ikke snakke med familien min engang og det er jeg så flau over. Jeg hater meg selv for dette og tenker at hvis jeg ikke hadde vært her hadde alt vært bedre. Jeg føler at foreldrene mine er flaue over meg og er skuffet over meg. Hvis jeg hadde vært en foreldre hadde jeg sikker også vært det. Jeg tenker på dette vær dag og klarer ikke å unngå det. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er en veldig sjenert person og liker ikke å være med mange folk. Jeg klarer ikke å snakke morsmålene mine og jeg er ren kjempe sjenert person. Jeg blir skuffet over meg selv. Søsteren min sier hele tiden til meg at jeg må snakke på morsmålet mitt men jeg vet ikke hvordan. Jeg er redd for at jeg skal bli ledd av eller at de blir mer skuffet over meg. Dette har tatt over livet mitt og jeg vet ikke hva jeg skal gjø

Besvart 10.08.2019 19:17
 

Svar
Hei

Kjære jente på 13 år.

Først vil jeg si til deg at det var modig og fint av deg å beskrive følelsene dine på denne måten. Du uttrykker deg bedre enn de fleste og er ærlig på hvordan du har det. Det er et langt stykke på veg til å få det bedre!

Mange barn og unge vokser opp med flere språk rundt seg i familien. Likevel bor man i Norge og må forholde seg til norsk språk på skole, med venner og jobb. Det er et veldig krevende språk. Når du ikke har lært deg foreldrene dine sine morsmål, synes jeg ikke det er så rart. Du er jo i Norge og snakker norsk, hører norsk, lærer alt på norsk! Foreldrene dine snakker sikkert ikke så godt norsk som deg. De kan ikke forvente at du skal snakke deres to språk når du ikke bor der.

Jeg har noen råd til deg:

1. Snakk med den av foreldrene dine som du er mest trygg på. Skriv brev eller vis dem dette hvis du synes det er vanskelig å forklare hva du mener.

2. Ta kontakt med helsesykepleier på skolen når skolen begynner. Hun kan du snakke med om vanskelige personlige ting, og hun har taushetsplikt. Da kan du også få mulighet til å snakke om andre ting du er bekymret for eller tenker på.

3. Siden søsteren din sier slike ting til deg, synes jeg du skal forklare henne at det er vanskelig for deg å snakke flere språk enn det du lærer på skolen og det regner jeg med er både norsk, engelsk og kanskje valgfag i tillegg?

Husk at du er like verdifull for familien din selv om du ikke snakker alle språk. Jeg håper du får god hjelp på skolen og at du får tillit til den du kan snakke med (helsesykepleier eller kanskje læreren din?)

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser