Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil konvertere til annen religion. Hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vil konvertere til en annen religion. Men foreldrene mine er strenge på det. De sier at jeg må vente til jeg blir større for at jeg kan gjøre det selv. Men jeg vet masse om den religionen jeg vil bytte til og jeg vet og er helt sikker på at jeg vil bytte! Jeg LOVER jeg kommer aldri til å ombestemme meg! Hva i det huleste gjør jeg?!

Besvart 17.08.2019 17:30
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Det er mange som henvender seg til oss med spørsmål om bytte (konvertering) av religion. Her har barneombudet skrevet følgende:

Alle barn har religionsfrihet. Det står i barnekonvensjonen, og betyr at du selv kan velge hva du vil tro på. Det er viktig at du får muligheten til å ta selvstendige valg, og at foreldrene dine støtter deg.

I Norge får barn en absolutt frihet i alle religiøse spørsmål når de fyller 15 år. Før du fyller 15, så har foreldrene dine rett til å veilede deg og bestemme hvilken religion du skal lære om. Men dette betyr ikke at de kan tvinge deg til å tro på noe som du ikke ønsker.

Barneloven sier også at barn over 12 år skal ha mye å si om personlige valg, og at foreldrene skal legge stor vekt på det du mener. Det betyr at foreldrene dine alltid skal respektere dine meninger og la deg være med å bestemme. Siden du er 13 år, skal foreldrene dine høre på hva du har å si og la meningene dine telle mye. 

Hvis du ønsker å følge en annen religion enn foreldrene dine, så er det viktig at du forteller dem det. Fortell dem hvorfor du ønsker å tro på noe annet, og at det er viktig for deg å kunne ta selvstendige valg.

Håper at du fikk svar på det du lurte på.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet