Hopp til hovedinnholdet

Noen har lagt ut et manipulert bilde av venninnen min på internett

Jente 13 år
 

Spørsmål
Hei!
Dette er viktig og jeg trenger svar så fort som overhode mulig! Kan ikke vente!

Ene veninna mi i klassen min la ut noen helt ufarlige bilder fra klasseturen og slikt.. Da ble 1 av guttene i klassen litt sur selv om han ikke viste så godt. Hun har sletta de fleste nå, men nå har han tatt igjen, MYE VERRE!
Han har klipt ut henne ansikt, og limt det inn i S*ddam sin kropp. Han brukte en sånn internettside, noe som betyr at det ligger på internett og kan ikke fjernes!

Hun er ikke glad nå. Vi skal melde det til læreren vår. Hva mer kan vi gjøre for å få det vekk? Må ha svar så fort som det bare går ann!

Kan han få bot for å ha gjort noe sånnt? Har linken til det bildet.. Legger det IKKE ut her..

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe hun?

Klem fra en DESPERAT jente!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man tar bilder av noen, har man ikke anledning til å bruke bildene som man vil. Det følger av åndsverksloven og personopplysningsloven at den som tar bilder av deg ikke har rett til å publisere bildet mot din vilje. Unntaket er hvis dette er et såkalt ”situasjonsbilde” eksempelvis fra skolegården, der flere elever deltar. Det kan godt hende at bildet fra klasseturen er et sånt situasjonsbilde, men det er uansett lurt å spørre folk på forhånd om det er greit.

Han har ikke lov å legge ut dette bildet av venninnen din. Hun bør be han om å fjerne bildet, eventuelt be om hjelp fra lærere og foreldre. Det er alltid bra å forsøke å løse problemet direkte hvis det er mulig og forsvarlig.


Dersom dette ikke hjelper kan hun ta kontakt med internettleverandøren for å få opplysningene fjernet. For hjelp til hvordan du går frem se: www.datatilsynet.no/templates/article____880.aspx

Mener hun at opplysningene som er lagt ut om henne er så ekstreme at de må fjernes raskt, ta kontakt med politiet på hjemstedet ditt. I hvilken grad politiet vil ta saken seriøst vil trolig avhenge av hvor alvorlig bildet er. Det kan hjelpe å informere den som har publisert opplysningene at du har anmeldt eller kommer til å anmelde forholdet. Ofte vil dette være tilstrekkelig til at personen forstår alvoret og fjerner informasjonen.

For mer informasjon om dette temaet, se www.dubestemmer.no 

 

Hilsen Juristen, Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Vet du hvem som ser deg?

Mann ser gjennom persienner (colourbox.com)

Hvem bør ha innsyn i datamaskinen du benytter på skolen? Lærere? Klassekamerater? Foreldre? Og hva skal de kunne se og bruke det til? Les mer om hva andre kan finne ut om deg ved å sjekke PCen du bruker.

Les mer

Straffet for hetsing på nett?

Du bestemmer!

Visste du at nettmobbing kan være straffbart? På Dubestemmer.no kan du lære mer om personvern og dine rettigheter på nett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine


Quiz: Hva vet du om å tilfredsstille?

Hva er onani?