Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine tvinge meg til å gå i kirken?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa tvinger meg til å gå i kirken. Hat de rett til å tvinge meg i en alder av 15? I såfall når kan jeg bestemme dette selv ?

Besvart 09.09.2019 21:15
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no

Det er et viktig spørsmål du stiller. 

Tro og kirkegang er viktig for mange familier. Det kan hende at barna ønsker noe annet enn foreldrene gjør når det gjelder dette. Da kan det være vanskelig både for barna og for foreldrene. 

Norsk lov sier at du kan bestemme selv om du vil melde deg ut av eller inn i et trossamfunn når du fyller 15 år. Barn og ungdom som er under 15 år, har rett til å si hva de mener og hva de tror på. Fra barn er 12 år gamle, skal barnas meninger legges stor vekt på av foreldrene. 

Vi vil anbefale deg å forsøke å snakke med foreldrene dine om hvorfor du ikke har lyst til å gå i kirken. Kanskje dere kan finne en løsning som dere kan være enige om. Og kanskje foreldrene dine klarer å lytte til det du sier hvis dere setter dere ned for å snakke om dette sammen. Vi håper du kan klare å få til en god samtale med foreldrene dine om dette. Du kan kanskje lese litt om hvordan du kan snakke med foreldrene dine om ting når du er uenig med dem i en av artiklene som jeg legger med i svaret vårt til deg. 

Du kan også lese mer om din religionsfrihet i de andre artiklene vi legger med til deg i dette svaret.
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet