Hopp til hovedinnholdet

Lillebroren min blir mobbet på skolen

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hallo! Jeg har en lillebror som går på barneskolen. Det er en gutt i klassen hans som mobber alle sammen og slår alle hele tiden. Han har slått min lillebror og hans venner flere ganger. Kastet steiner, kvelt, sparket, jaget, osv osv. Jeg er redd for at han skal gjøre noe som kan virkelig skade broren min. Mobberen gir broren min trusler gjennom nett som får han til å være redd til å gå på skolen. Etter som jeg vet, blir han sendt til rektor ofte og får kjeft, men det hjelper jo ikke? Han får kjeft, og neste frimenutt begynner han å jage broren min igjen. Jeg går ikke i samme skole som han så jeg kan ikke passe på. Hva er det vi kan gjøre får å få en slutt på dette? Jeg tenker at gutten kanksje har sinne problemer, og at han burde få hjelp. Jeg vet ikke hvorfor lærerne ikke bryr seg. Mvh bekymret storebror

Besvart 15.09.2019 19:49
 

Svar
Hei

Du høres ut som en utrolig fin storebror å ha! Jeg forstår at du er bekymret for lillebroren din. Man skal ha det godt og trygt på skolen, noe det ikke høres ut som broren din har nå.

Alle elever har faktisk rett til å ha et godt skolemiljø. Elever i Norge er sikret gjennom opplæringsloven kapittel 9a, der det står at de har rett til et godt skolemiljø. Miljøet skal være av en slik karakter at elevene kan trives sosialt og psykisk. Hvis elevene ikke har det godt plikter lærere og andre voksne på skole å gripe inn. For å kunne gripe inn må de voksne vite at en elev ikke har det godt.

Det som er viktig for din lillebror er at foreldrene dine tar kontakt med skolen. Be foreldrene dine om et møte med skolen. De er som sagt pliktig til å gjøre noe med mobbingen!

Be din bror skrive ned alle episodene og hva som skjer når han blir mobbet. Hvis det ikke blir bedre bør dere ta dette opp med rektor på skolen.

Hvis dere har meldt ifra til skolen om mobbing og det tar mer enn en uke før de gjør noe med saken, kan du melde saken din direkte til fylkesmannen. Fylkesmannen skal først finne ut om skolen har gjort jobben sin, og så bestemme hva skolen skal gjøre for at broren din skal få en trygg og god skolehverdag. De kan også vedta konkrete tiltak som skolen må gjennomføre.

Det er viktig at dere ikke godtar at lillebroren sin blir mobbet. Ta kontakt med skolen helt til mobbingen har sluttet. Som sagt kan dere også ta kontakt med fylkesmannen. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Ti tips for å takle nettmobbing

Jente sitter alene med mobilen og ser lei seg ut (colourbox.com)

Har du opplevd å bli mobbet eller ertet på nett? Eller er du en som selv har mobbet noen i sosiale medier? Her er ti tips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing