Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir stadig dømt ut fra utseendet mitt.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei Ung. Jeg er en gutt på 20 år som stadig blir dømt utifra ansiktet mitt. Jeg har fast jobb og vil selv kalle meg oppegående person fra et møblert hjem.. Hele livet litt har andre bemerket noe ved øynene mine som har ødelagt mye av selvbildet mitt. Jeg har blant annet blitt kalt «doptryne» i forskjellige varianter. Nå som jeg er gammel nok til å komme inn på de fleste utesteder, så opplever jeg 8/10 ganger å ikke komme inn fordi folk tror jeg er for full eller ruset på noe. Jeg opplever også å bli kastet ut selvom jeg har tatt en eller to øl fordi vekterne tror jeg er full selvom jeg ikke er det. Jeg vil også legge til at jeg har fått en erklæring fra legen om øynene mine, men jeg blir bare ledd av... Nå har det gått for langt og politiet stopper meg på grunn av ansiktet mitt. Dette går hardt utover den psykiske helsa mi og jeg har bestilt operasjon. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 15.09.2019 12:21
 

Svar
Hei gutt 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at det er sårende for deg å stadig oppleve vonde hendelser som går på utseendet ditt. Det kan føles som mobbing og kan påvirke både selvbilde og din psykiske helse.

Jeg vet ikke hva det er ved dine øyne som gjør at du opplever det slik men jeg syns ut i fra det du skriver at du har gjort mye for å kunne bevise at det andre sier ikke stemmer. Du har til og med bestilt operasjon.

Jeg syns du skal snakke med noen om det du opplever. Det kan være foreldre, venner eller andre du har rundt deg. Det hjelper å sette ord på det du opplever og at du faktisk blir såret av det som skjer med deg.

Det er også slik at dersom man har angst så kan øynene påvirkes av dette som en slags fryktreaksjon. Pupiller kan bli store og man kan få stirrende øyne. Sinnstemninger som sinne kan også påvirke øyne. Eller tristhet.

Uansett så anbefaler jeg deg å snakke med noen slik at du får hjelp til å ikke bebreide deg selv eller tenke at det er noe feil med deg. Du er den du er og det er ingenting å skamme seg over!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp.

Lykke til! 

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing