Hopp til hovedinnholdet

Må jeg vente 7 år for å gifte meg med kjæresten min?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg heter Daniil. Jeg har levd i Russland i 17 år, jeg har en norsk far og russisk mor. Jeg gikk på skolen i Russland og møtte kjæresten min der i 2017. Vi er fortsatt sammen, men hun er nå i Russland og jeg studerer her, i Norge. Vi planerte å gifte oss og leve i Norge, men en må være 24 år for å få lov til å gifte seg med en utlending. Hun er nå 17. Det vil si at vi må vente i 7 år før vi kan leve sammen. Jeg vet faktisk ikke hva jeg skal gjøre, jeg får en ultimatum hvor jeg må velge mellom lande, som jeg vil bo i og kjærligheten. Å jeg vil ikke velge. Kan ikke det være noe som jeg kan gjøre for å være samme hun?

Besvart 03.10.2019 09:17
 

Svar
Hei

I utgangspunktet er det et krav om at begge parter har fylt 24 år, for at det kan gis oppholdstillatelse for familieetablering i Norge, jf. utlendingsloven § 41a. Imidlertid sier bestemmelsens annet ledd at det kan gjøres unntak hvis det er åpenbart at ekteskapet er inngått frivillig.

Uansett må dere vente med å gifte dere til kjæresten din blir 18 år, hvis ekteskapet skal være gyldig i Norge. Hvis det skulle bli aktuelt, vil jeg anbefale deg å kontakte UDI i forkant av et eventuelt giftermål, for å høre om muligheten for at dere får etablert dere i Norge.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ekteskap

Gifteringer i gull (foto: ung.no)

For å gifte deg må du ha fylt 18 år og gjøre det av fri vilje. Den samme juridiske avtalen gjelder enten dere har en borgerlig, religiøs eller humanistisk seremoni.

Les mer

Kontakt Utlendingsdirektoratet (udi) om du har spørsmål

UDI-skil (Foto:Udi)

UDI har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drift av asylmottak og utvisningssaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap