Hopp til hovedinnholdet

Hva kan vere konsekvensene for å slå til noen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg blir plaget på skolen hver dag jeg hater og vere der det er ikke altid direkte men føler at dei bare hater meg. Har vert sån for lenge kan eg bare slå til han som plager meg eller er det galdt når ingen hører på deg og tar deg seriøst Hva kan vere konsekvensene for dette og?

Besvart 27.09.2019 08:28
 

Svar
Hei gutt 14 år. 

Når man blir plaget på skolen hver dag er det mobbing! Det er ikke lov å mobbe! 

Konsekvensene av en slår en annen kan bli alvorlige. Hvis den som blir slått faller rett ned, kan den skade seg alvorlig. Hvis slaget treffer hodet og vitale/viktige organer, kan den også bli alvorlig skadet. 

Du må snakke med noen om dette! Du kan snakke med foreldrene/de foresatte. De kan ta kontakt med skolens ledelse og forklare hva det er som skjer. Skolen har plikt til å sette inn tiltak.

Hvis skolen ikke gjør noe, kan en melde skolen til Fylkesmannen. Fylkesmannen kan gi skolen beskjed om å betale penger til Fylkesmannen, hvis skolen ikke gjør noe. 

Hvis det er vanskelig å snakke med foreldre/foresatte, kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller kontaktlæreren din. Den voksne som du forteller om hva som skjer, skal hjelpe deg! Du kan ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 

Det er ikke bra når ingen hører på deg eller tar deg seriøst. Det kan gjøre at en føler seg mindreverdig. Da kan en bli sint. Men kan du arbeide med på reagere annerledes? Kan du trekke på skuldrene, og bare gå derfra?

Du kan også arbeide med kroppsholdningen din. Hvis du står med rett rygg, bena litt fra hverandre slik at du står stødig, at du har et fast blikk, er alvorlig, og ser den andre inn i øynene, utstråler du styrke og kontroll. Bare dette alene, kan stoppe mobberne. 

Hvis du føler at du må si noe, kan du kanskje si noe sånt som at; "Jeg hører hva du sier, men det angår ikke meg" eller noe annet? Da beskytter du deg. Da tar du ikke det den andre sier inn i deg. Det den andre sier kan virke som piler som går rett inn i oss, rett i hjertet eller hjernen. Men det du sier blir som et skjold, en beskyttelse for deg selv, den du er. Ikke tillat den andre å gjøre deg sint. Beskytt deg selv. 

Du kan også jobbe med selvfølelsen din. En god selvfølelse er også som en beskyttelse mot mobbing. 

Begynne å snakke deg selv opp for deg selv! Se den fine gutten du er!

Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 

Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede?

Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet.

Si til deg selv det du ville sagt til en venn. Vær glad i deg selv! 

Snakk med de hjemme og/eller helsesykepleier og kontaktlæreren din. Du har rett til gode skoledager og fred og ro! Du er viktig og verdifull!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing