Hopp til hovedinnholdet

Besatt av Star Wars

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. I det siste så har jeg gått fra religionen kristendommen til Jedismen. Etter at jeg så en star wars film på TV så har jeg blitt helt betatt av spesielt de unormale krefter som lurer i de mørkes side, jeg er bare så fascinert og vil gjøre dette til min hverdag. Min plan som voksen er og bygge en rakett der jeg drar opp og møter den mørke siden (ikke fortell det til noen). Jeg har tenkt til og ta operasjoner for å bli så lik Jedi som mulig og kanskje til og med få krefter. Jeg har ikke klippet hunden min på flere år slik at den skal se ut som chewbacca. Vi har også øvd hver dag på chewbacca lyder. Jeg har også planer om å adoptere at lite barn for å så tatovere han grønn å lage han en liten yoda. (altså en star wars familie). Noe som irriterer meg grenseløst er den stygge lille r2 d2 som kjører rundt å rett å slett tror seg JEG ER LEI! Er dette normalt og lovlig? Hilsen gutt på 15 år som ikke liker R2 D2

Besvart 27.09.2019 17:53
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at du liker Star Wars. Noen ganger kan vi bli så opptatt av bøker, filmer eller annen fiksjon at vi skulle ønske vi levde i den verdenen! Det finnes mange eksempler på dette. For eksempel er det mange skoler i USA som har idrettslag i sporten quidditch (rumpeldunk) fra Harry Potter. Det finnes også eksempler på folk som tatoverer seg for å ligne f.eks. på en barbiedukke. 

Et annet eksempel på hvor populære ulike "fandoms" kan være, er såkalte conventions. Det er en slags fest for fans der man gjerne kler seg ut og rollespiller de ulike karakterene. Dette kan det hende du vet mer om enn meg! Det finnes mange slike fester med ulike temaer, for eksempel Game of Thrones, Ringenes Herre, ulike dataspill, og sikkert Star Wars også.

Det er veldig fint å være superinteressert i ulike former for kunst og kultur. Jeg vil bare at du skal være oppmerksom på at det er viktig at man tøyler fascinasjonen sin så man ikke gjør noe helseskadelig, ulovlig, eller noe man vil angre på senere. 

De fleste hunder som har mye pels, er helt avhengig av at vi mennesker steller og klipper pelsen deres så de ikke får knuter, sopp, eksem eller annen type ubehag. Jeg oppfordrer deg derfor på det sterkeste å klippe hunden din og sørge for at den ikke lider. Det er tross alt viktigere å ha en glad hund enn en hund som ligner på Chewbacca.

Som 15-åring har du selvsagt ikke lov til å adoptere et barn, og uansett vil det være strengt forbudt å tatovere barnet i noen som helst farge. Ungen vil uansett vokse og bli stor på et tidspunkt, og da vil den ikke ligne på Yoda uansett. Jeg anbefaler deg heller å forsøke å finne en dukke eller bamse som erstatning for babyen. Det er dessuten veldig mye arbeid med babyer (jeg tror ikke du ønsker deg en yoda som du må skifte bleie på).

For å få gjennomført plastisk kirurgi, trenger du samtykke fra foreldre så lenge du er under 18 år. Jeg kan bare håpe at du har kommet på andre tanker innen den tid, for plastikkirurgi for å forandre på utseendet er svært drastisk. Dette er noe som er permanent og ikke kan endres på, og det er stor sannsynlighet for at du vil angre. Uansett kan ingen plastisk kirurg gi deg Jedi-krefter, så det vil vel neppe være verdt det uansett.

Kanskje du kan finne andre måter å få utløp for din interesse for Star Wars på? Du kan for eksempel bli medlem i en gruppe på Facebook eller lignende som er laget for fans som deg? Det finnes også mange podcaster som diskuterer ulike fandoms, du kan helt sikkert finne en som dreier seg om Star Wars-universet. Kanskje kan du delta på Conventions, eller lære deg å lage kostymer som har med Star Wars å gjøre. Det kan også være gøy å lære å sminke seg for å ligne på de ulike karakterene. Du kan finne mange vidoer på Youtube der du kan lære tips og triks.

Det jeg dessverre ikke har noen lur løsning på er det med R2D2. Jeg tror R2D2 er kommet for å bli, og det beste for deg er nok å akseptere det først som sist. Det er lov å irritere seg, bare pass på at det ikke blir en plage for deg. Ofte hvis noen irriterer meg, synes jeg det hjelper å ha litt medlidenhet med vedkommende. Da klarer jeg å forstå personen litt bedre, så blir jeg ikke så lett irritert.

For å oppsummere: kos deg masse med din interesse for Star Wars, det kan gi deg masse glede, kunnskap og kanskje nye venner og bekjentskaper. Pass på deg selv og hunden din. Ikke adopter et barn for å tatovere det grønt. Jeg tror du kan klare å tøyle denne interessen slik at den ikke blir for altoppslukende for deg. Det er viktig å klare å skille mellom fantasi og virkelighet. Samtidig er det fullt lovlig å leve seg inn i en annen verden, så lenge en selv eller andre ikke tar skade av det.

May the force be with you.

Vennlig hilsen psykologen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Interessert i kultur og teater?

Logo Filynt.no Norge

Liker du å drive med teater, dans, skolerevy og film? Frilynt Norge arrangerer kulturcamper og kan hjelpe deg med starte en egen teater eller revygruppe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet