Hopp til hovedinnholdet

Blir jeg utsatt for vold og mobbing i skolen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei. er det å bli slått på skolen av en elev mobbing, når det har skjedd i over 2 uker? En gang sa jeg ifra til kontaktlæreren min at hun jenta slår meg. Etterpå så lyver hun jenta og sier at jeg slår hun også, når jeg ikke gjør det. Så sier læreren, dere må ikke leke slåss. Nylig ble jeg kvelt og fikk en gjenstand kastet på meg, som ble ødelagt. Hvis det ikke er mobbing hva blir det kalt? Jeg har sagt ifra. Jeg ble ledd av. Jeg har ikke lyst til å fortelle dette til foreldreMe mine.. det er ikke første gangen jeg blir kvelt på skolen. I fjor i september ble jeg kvelt og slått i hode av en jente i klassen, måtte til legevakten. Da ble jeg heller ikke hørt på. Og i år opplever jeg også å bli kvelt av en jente i klassen igjen. Det er ikke samme eleven. Går 2 året på vgs. Jeg har opplevd vold av lærere på ungdomsskolen. Og nå opplever jeg vold av elever på videregående skole. Why always me? Forresten så er jeg veldig redd av hun jenta som driver å bruker vold mot meg, har sagt ifra om det

Besvart 03.10.2019 09:11
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Det du opplever er absolutt mobbing, men kan også karakteriseres som vold. Både mobbing og vold er ulovlig.

Etter opplæringsloven § 9 A-4 har alle som arbeider ved skolen plikt til å gripe inn mot mobbing og vold dersom dette er mulig. Læreren din plikter også å varsle rektor dersom dersom hun har mistanke eller kjennskap til at en elev (du) ikke har et trygt og godt skolemiljø. Skolen plikter også å undersøke saken.

Brudd på opplæringsloven § 9 A-4 kan etter opplæringsloven § 9 A-14 medføre straffansvar for læreren din. Den/de andre eleven(e) kan også bli tvunget til å skifte skole dersom adferden mot deg og/eller andre er alvorlig nok. Dette fremkommer i opplæringsloven § 9 A-12 andre ledd.

Jeg er imidlertid av den oppfatningen at det du beskriver, spesielt at du har blitt forsøkt kvalt, er av så alvorlig karakter at du bør vurdere å ta kontakt med politiet for å anmelde forholdet. Du kan ta kontakt med politiet på telefon 02800, eller ved å møte opp på din nærmeste politistasjon. Dersom du synes det er skummelt å oppsøke politiet alene, kan du få med deg en voksen som kan være til støtte for deg når du er der. 

Jeg synes at du skal ta dette opp med læreren din på nytt, eller eventuelt gå direkte til rektor og forklare hva du blir utsatt for. Da bør du også fortelle at du har fortalt dette til læreren din allerede, men ikke har blitt trodd. Dersom skolen din har helsesykepleier kan du snakke med han/henne også.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing