Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kalle meg katolikk?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Heisann :) Jeg er døpt og konfirmert i den norske kirke, og har egentlig sett på meg som protestantisk til nå nylig. La oss bare si at jeg fikk en religiøs «oppvåkning», og ønsker nå med hele mitt hjerte å konvertere til katolisismen. Men her har vi ikke katolsk kirke hvor jeg bor, så å konverteres må ventes med til jeg flytter til studiene. Men kan jeg se på meg selv som katolikk selv om jeg ikke er medlem i den katolske kirke? Jeg er jo også døpt og konfirmert i den protestantiske kirke, vil det si at jeg da må døpes og konfirmeres på nytt i den katolske kirke? Eller er det noe man absolutt bare skal gå gjennom én gang i livet? Her ble det mye religionsspørsmål, men alt i alt lurer jeg på om jeg kan kalle meg katolikk, selv om jeg ikke er medlem ennå. Takker på forhånd for svar <3

Besvart 06.10.2019 19:07
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Innledningsvis vil jeg vise til grunnloven § 16 og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 9 hvor det er fastslått at vi har religionsfrihet i Norge. Religionsfriheten etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen gjelder for alle land som er tilknyttet konvensjonen.

Hvorvidt du kan se på deg selv som katolikk, er det bare du selv som kan avgjøre. Det er ingenting som hindrer deg i å identifisere deg som katolikk.

Når det gjelder spørsmålene dine om dåp, konfirmasjon etc., oppfordrer jeg deg til å ta kontakt med den katolske kirke, da det er de som er best egnet til å svare på spørsmål vedrørende sin egen kirke, tradisjoner og tro. Kontaktinformasjon finner du her. En ting du imidlertid må være klar over, er at dersom du enda er medlem av den norske kirken må du melde deg ut av denne, før du kan melde deg inn i den katolske kirke. På denne siden kan du sjekke om du er medlem av den norske kirken, og du kan laste ned skjema for utmelding.

Se også her for mer informasjon om den katolske kirke.

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet