Hopp til hovedinnholdet

hvor lenge kan en vekter holde deg tilbake?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvor lenge kan en vekter / privatperson holde deg tilbake før det blir frihetsberøvelse. Hvor mange minutter? Og please svar konkret på spørsmålet ( tid)

Besvart 21.10.2019 08:09
 

Svar
Hei

Det er ikke noen begrensning i minutter eller timer på dette. Det er en konkret avveining i hver enkelt situasjon. Jeg skal prøve å forklare. 

Vekteres/privatpersoners mulighet til å pågripe og holde igjen personer følger av straffeprosessloven § 176. Som du ser i denne bestemmelsen kan en politimann foreta pågripelse uten beslutning av retten eller av påtalemyndigheten når det er fare ved opphold. Det samme gjelder "enhver annen dersom den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor."

Det betyr at vektere, og du og jeg, kan foreta pågripelse hvis det er fare ved opphold, og den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor. Vektere/privatpersonen må imidlertid straks tilkalle politi og dermed overlate den mistenkte til politiet. 

I praksis funker dette slik at hvis du blir tatt for å stjele på et kjøpesenter, og nekter å vise legitimasjon til vekterne, så de kan sende inn anmeldelse til politiet i ettertid, så holder vekterne deg tilbake til politiet kommer for å få opplysninger om navn, adresse osv. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Hvorfor stjeler jeg? Og hvordan kan jeg slutte?

Jente stjeler neglelakk i butikk (colourbox.com)

Vi vet jo alle at det ikke er lov å stjele, og at vi bare får dårlig samvittighet etterpå. Men så gjør vi det likevel. Hvorfor det? Og hvordan kan vi slutte?

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet