Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ta selvmord

Jente 14 år
 

Spørsmål

vis jeg vil ta selvmord er det lov eller ikke lov og har jeg problemer vis jeg gjør det

Besvart 16.10.2019 17:06
 

Svar
Hei

Det er veldig trist å høre at du vil ta livet ditt! 

Jeg vet ikke noe om deg eller hvordan livet ditt er, men jeg tenker at du sikkert har det veldig, veldig vanskelig akkurat nå. Når man opplever vanskelige ting, eller har mange vonde følelser, kan man bli veldig overveldet og føle at man ikke orker å leve mer.

Det å ha tanker om at man ikke vil leve mer, er et veldig sterkt signal om at man ikke har det bra, og at man trenger hjelp til å få det bedre.

Det er kjempeviktig at du får snakket med noen voksne om dette. Hvis du klarer, bør du først og fremst si til foreldrene dine at du har tanker om selvmord. De kan være til hjelp og støtte, og sammen kan dere søke hjelp hos helsepersonell som f.eks. psykolog. Du kan også si det til helsesykepleier, lærer, eller noen andre voksne som du stoler på. Det viktigste er at du oppsøker hjelp. Slike tanker skal man ikke trenge å bære på helt alene.

De fleste som vil ta selvmord ønsker egentlig ikke å dø, men de ønsker å ha det annerledes enn de har det nå. Det kan være vanskelig, nesten umulig, å forestille seg at ting kan ble bedre, men det kan de alltid! 

Du spør om det er lov å ta selvmord. Det er ikke en straffbar handling, men andre er pliktige til å hjelpe deg hvis de tror du vil ta livet ditt.

Dersom du trenger noen å snakke med, kan du alltid ringe Mental Helses hjelpetelefon på 116 123, eller Kirkens SOS-telefon på 22 40 00 40. De er der for deg og kan lytte og gi råd, så ikke nøl med å ringe dit hvis du trenger det.

Jeg legger ved noen artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp