Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få henne til å slutte å se på hendene mine og hvordan skjule kutt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år og har noen kutt jeg er veldig redd for at noen skal se for eksempel i gymgarderoben eller eller da vi skal starte med svømming om noen uker, det er også en person som prøver å få se hendene mine hele tiden og hun vil ikke stoppe å mase å prøve å ta armen min for å se på den har du/dere noen tips til hvordan jeg kan få hun til å slutte å plage meg og hvordan jeg kan skjule dem.

Besvart 20.10.2019 18:22
 

Svar
Hei jente 15 år

Jeg forstår at det er ubehagelig for deg når hun forsøker å se på hendene dine, som om hun ser etter noe. Kan det være fordi hun mistenker at du har det vanskelig og kanskje vil hjelpe deg? Hvis hun er en som du absolutt ikke vil snakke med om det som er vondt og vanskelig nå, så synes jeg at du skal si til henne at du ikke ønsker at hun er så pågående, og at det er plagsomt for deg. Det bør hun respektere. 

Selvskading kan være en metode som en tar i bruk når det er altfor vanskelig og en ikke vet hvordan en skal få det bedre inni seg. Det er kanskje sånn for deg nå? Selvskading er en uheldig måte å håndtere følelser sine på og vi som jobber med psykisk helse vet at det finnes bedre måter å forstå og takle vanskelige følelser. 

Jeg vil anbefale deg å oppsøke hjelp hos enten helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere jobbe for at du får det bedre med deg selv og slutter med selvskading. 

Mange som har arr ønsker å skjule disse. Mest av alt fordi det er skamfullt og en ikke vil at andre skal se at en har det vondt. Jeg vil ikke anbefale deg å skjule arrene dine, fordi jeg tror du få det bedre om du er åpen og ærlig med de rundt deg at du har det så strevsomt nå. 

Jeg vil oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine. Fortell litt om hvordan du har det. De bør vite noe, så de kan være ekstra god støtte for deg og gi deg den tryggheten og kjærligheten som du trenger nå. 

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis er. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser