Hopp til hovedinnholdet

Jeg sitter her med en elendig jobb

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, det har seg sånn at jeg ble ferdig på VGS rett før sommeren og sitter her med en elendig jobb som jeg går til en gang i uken, jeg har ingen venner, jeg har ikke søkt på folkehøgskole og resten av uken går jeg rundt hjemme og ser på Netflix eller spiller hele dagen. Det er altså hverdagen min. Jeg er ikke sosial av meg og jeg har lagt på meg litt. Og jeg er litt bekymret for at det kommer til å bli fremtiden min. Det eneste jeg ber om er råd til å gjøre hverdagen annerledes. Mvh en ufør kar med usikker fremtid.

Besvart 23.10.2019 21:09
 

Svar
Hei gutt 20 år!

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Ofte når man slutter på videregående og ikke har noe fast å gå til så kan ting føles meningsløst, og man blir redd for at DET skal være framtiden.

Du skal være stolt av deg selv som sender inn spørsmål til oss og tar et aktivt grep for bedre liv og bedre vei. 

Jeg er helt sikker på at det er noe bedre som venter deg i møte. Her er noen tips og råd for hva du selv kan gjøre aktivt for deg og din hverdag:

Lag to oversikter: en over hvordan livet ditt er nå; inkluder alt det viktigste; søvn, måltider, jobb, trening, venner, familie, annet. Hvordan er det NÅ, og hvordan vil du ha det? Hva er det du kan gjøre for å ta deg dit; lag små steg. Til eksempel søvn;

 • hvor mye sover du, og hvor mye trenger du å sove? Når skal du legge deg?

 • Mat; spiser du regelmessig, sunt og variert? - Det er ofte lett å spise usunt, og ta det som kommer. Du skrev at du var lei deg for at du hadde lagt på deg litt. Sånt skjer. I stedet for å tenke på det, så heller tenk på hva du kan gjøre med det. En sunn og god kropp er viktig for at man skal få energi, orke mer og føle seg bra med seg selv.

 • Jobb med selvtillit og selvfølelse. Det er kjempe viktig og det er noe vi alle trenger å styrke til tider. Se artikkel under!

 • Trening; når og hvor mye skal du trene, hva liker du å trene, hva er givende for deg og ikke.

 • Venner; vær aktiv og ta kontakt med vennene dine. Si at dere nå har litt forskjellige liv, men at du til tross for dette vil gjøre det du kan for å holde kontakten. Prøv å avtale noen møter fram over som du kan forholde deg til.

 • Så er det jobb; din jobb nå (bortsett fra en gang i uken jobben din), er å finne en jobb eller et studie som du selv tror du vil trives med. Her finnes det mange muligheter. Mer tips ang dette finner du i artikkelen under.

 • Veien dit har mange muligheter, men det viktigste er at du finner noe du trives med og som du gjerne vil fortsette å holde på med. Gjør det til en vane å søke jobb på dagen, sett av 1 til 2 timer. Jobb med CV, intervjuteknikker, snakk med folk du kjenner om de trives i jobbene sine, og send inn søknad.

  Når du gjør det til en vane, så er det ikke så farlig hvordan de responderer og om du får akkurat den jobben eller ikke, siden du bruker bruker tiden din på å finne en jobb som passer for deg. Det er flere muligheter der ute, men da må du vite om dem, og de vite om deg!

 • For mange mennesker er det å ha noe å gjøre;
  engasjement, mening, relasjoner, høy positive følelser/tanker og lave negative følelser/tanker det viktigste i livet. Se om du kan fylle på noe av disse delene i livet ditt. Ett steg av gangen. 

 • Se om du kan være frivillig et sted. Ofte for å få litt mer perspektiv så kan det å hjelpe, å hjelpe noen andre, som også har det litt vanskelig få en til å reflektere over eget liv. Her er det å være frivillig givende, som besøksvenn, røde kors, eller andre organisasjoner. Se om det er noen i ditt nærområde.

 • Snakk med noen om hvordan du har det. Da blir ting ofte bedre. Det kan være tyngende å gå rundt og bære på det alene. Her kan helsestasjon for ungdom, fastlegen og foreldre være en mulighet.

 • Ha tett dialog med NAV hvis det er slik at du får ytelser der. Snakk med de om situasjonen din, vær åpen og ærlig, og vis at du gjerne vil forbedre situasjonen din. Se om det er noen kurs du kan være med på eller tiltak. Det er flere som har det sånn som deg, og de kan også hjelpe deg her. 

 • (For noen så er det en helsemessing grunn til at de får ytelser fra NAV. Om det er slik her så foreslår jeg; fortsett en god dialog med fastlege og andre i et eventuelt medisinsk team. Se hva de kan gjøre, du kan gjøre og hva man eventuelt bør lære seg å akseptere.)

  Her var det flere tips. Ta de som passer for deg. Ønsker deg lykke til og ting blir bedre, det er en prosess.

  Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Arbeidsledig - hva nå?

Jobbsøk (colourbox.com/nav.no)

Det er viktig at du raskest mulig orienterer deg i arbeidsmarkedet og søker på ledige stillinger. Start jobbsøkingen med en gang.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp