Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg snakke om når jeg møter nye mennesker?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som er snart ute av ungdomsskolen. Jeg er nesten loner. Jeg har en venn som jeg er sammen med men jeg begynner jo i videregående neste sommer så jeg trenger hjelp med sosiallivet mitt. Så har dere noen tips på hva jeg kan si når jeg starter i en ny klasse og med nye folk. Det er så godt å få seg venner (ekte venner man kan stole på) Men for å få det må jeg snakke hver dag og jeg må bli vant til det. Jeg har også adhd som jeg sliter med så det er ekstra vanskelig for meg. Jeg må forberede meg til å kunne være med andre mennesker jeg ikke kjenner og bli godt kjent med de så de vet masse om meg. Kunne dere være så snill og gi noen eksempler på hva jeg kan si når jeg møter nye folk. Jeg blir skikkelig skikkelig stressa når jeg begynner å snakke og når jeg ikke snakker (hvis det gir mening). Jeg vil ikke bare stille spørsmål men jeg vil også fortelle vitser og morsomme historier og hvordan man starter en samtale. Jeg sliter ganske mye til det. Plis hjelp meg.!!

Besvart 25.10.2019 15:54
 

Svar
Hei!

Jeg forstår det sånn at du er litt nervøs for å eventuelt starte på videregående, da du synes det er litt vanskelig å snakke med nye folk. Du lurer nå på hva du kan si og snakke om når du møter nye folk.


Uff, dette skjønner jeg er vanskelig for deg! Mange er i samme båt som deg, men jeg kan forstå at dette ikke føles noe godt. Men hvordan du skal snakke med nye mennesker og hva du skal si, kan jeg absolutt hjelpe deg med!

Det første du burde gjøre når du skal snakke med nye mennesker, er å prøve å være modig. Ordentlig modig, modigere enn du har vært før. Å tørre å snakke med nye mennesker, bli kjent og la de bli kjent med deg tilbake, er ikke bare bare. Men om du innstiller deg på at du skal være en modig versjon av deg selv og du skal tørre, blir det enklere. Det er også viktig å puste godt inn og ut en gang før du starter. 

Når du snakker med noen nye, er det utrolig lurt å stille spørsmål! Om du stiller spørsmål blir du kjent med personen du snakker med, samtidig som du legger trykket av deg selv. Du kan spørre hvor de bor, om de driver med noen hobbyer på fritiden, spørre om familien deres eller spørre hvem deres favoritt artist er. Det er masse å spørre om! Og når man stiller spørsmål, er det ofte sånn at man blir slengt noen av de samme spørsmålene tilbake, og da er det bare å svare så godt du kan. 

Når du snakker og stiller spørsmål, kan det hende du og den andre personen kommer inn på et annet samtaleemne som virker morsomt å snakke om, eller kanskje en morsom historie dukker opp her og der. Dette er bra, og betyr at samtalen går videre. Og når du stiller spørsmål er det lurt å kommentere litt koselig på de tingene de sier, og kanskje prøve å slenge inn en vits her og der. Dette er for å vise at du lytter og er med i samtalen, og ikke bare intervjuer den andre personen. 

Når du snakker er det også fint å smile og le litt der det føles naturlig, vise at du lytter og prøv å vær oppmuntrende til det de sier. Dette bidrar mye til at den andre personen føler seg bra i samtalen, som alltid er et pluss. Men det aller, aller viktigste er at du prøver å være litt komfortabel, og at du prøver å være deg selv. 

Så lenge du viser hvor kul du er som person, så er du på god vei og gjør en god jobb. Ikke vær slem mot deg selv om du sier feil ting eller gjør noe teit heller, det tar tid å bli komfortabel med å snakke med nye folk, og det er ikke noe galt i det! Jeg skal legge noen artikler til under, som jeg anbefaler at du leser. Jeg tror dette ordner seg, jeg. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp