Hopp til hovedinnholdet

Jeg er usikker på eget kjønn og min seksualitet.

Annet 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jente (tror jeg), 14 her. Jeg har gått gjennom / går nå gjennom en fase hvor jeg vandrer rundt i total forvirring. Jeg er usikker på eget kjønn og min seksualitet. En radikal dag prøvde jeg noe nytt for å endre på måten jeg oppnår orgasme på. Jeg brukte lillebrors trombone til å blåse meg selv der nede. Jeg ble helt vilt tent og oppnådde orgasme hurtigere enn noen sinne. Er det noe vrengt med meg? Har andre opplevd noe lignende? Jeg føler jeg ikke hører til i den sosiale normen. Jeg har flere ganger forsøkt å spørre foresatte hjemme, men har til enhver tid senket ordene og droppet det totalt. Trenger en hurtig forklaring. Takk! Ha en fortsatt strålende dag. Mvh, jente (tror jeg), 14

Besvart 25.10.2019 15:49
 

Svar
Hei du, som kanskje er jente, 14 år. 

Det er endel av oss som lurer på om vi er det kjønnet vi tildeles ved fødselen. Noen av oss undrer seg også over hvilken seksualitet vi har.  

Jeg har dessverre ingen hurtig forklaring til deg. Det er ikke mulig uten at du snakker med noen som kan noe om dette. Men jeg kan komme med noen innspill som kan være til hjelp. 

Det er ikke noe vrengt med deg når det gjelder seksualiteten din! Det er bare fantasien som setter grenser for på hvilken måte en kan oppnå orgasme på. Du fant på noe lurt og blåste på kjønnet gjennom trombonen og hadde glede av det. Se artikkelen om kåthet, onanering og orgasme. Du kan nyte kjønnet ditt akkurat slik du vil. 

I puberteten skal du utforske hvem du er som person, hva du tenker og føler, og samtidig finne ut av hva du mener om forskjellige ting. Du skal også finne ut av kjønnsidentiteten din, samt hvem du forelsker deg i, jenter, gutter, begge eller alle kjønn. Dette er en helt naturlig del av utviklingen.

Det kan føles vanskelig å skulle forholde seg til seg selv, bli kjent med den man er. Det kan føles som om det er kaos i tankene og følelsene, og en lurer på hvilket kjønn en er og hvem en forelsker seg i. 

Det finnes ikke bare to måter å være kjønn på. Det er ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på, og hvis man snakker med en som ikke forstår dette, kan det føles vanskelig.

Vi er oppdratt i et samfunn som gir sterke signaler om hva som er mer riktige enn andre, men variasjonen er stor og kanskje ser vi nå bare begynnelsen på forskjellige måter å være kjønn på? 

Du kan lese "mannen, kvinnen og meg" . Dette er en brosjyre skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI. Her kan du få noen flere tanker knyttet til dette spørsmålet, samt hvordan du kan finne mere ut av hva som kjennes riktig ut for deg.

Du kan lese mer om dette, og du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. I samtale med en fagperson vil du få spørsmål og innspill som kan hjelpe deg videre med dette. 

Helsesykepleier kan også undersøke om det er en sexologisk rådgiver nær der du bor. 

Når det gjelder seksualitet kan det hjelpe deg å vite at det er forskjell på seksuell tenning og forelskelse. Dette er to forskjellige følelser. Hvis en klarer å skille mellom hvem en forelsker seg i og hvem en tenner seksuelt på, kan det være til hjelp.

Det er vanlig at en fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn. En kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv og kjønnet sitt.

Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at en blir varm og får gode følelser, er en kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om en er lesbisk hvis en selv er jente. 

Det er ikke sikkert at man en gang for alle vet hva som er riktig for seg selv. Man kan forandre seg, forandre hvilke kjønn man forelsker seg i og seksuell tiltrekning kan også forandre seg. 

Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har. 

Helsesykepleier/en fagperson fra helsestasjon for ungdom kan også være med deg i samtale med foreldrene dine. Noen foreldre synes dette er vanskelig å forstå. Det er som oftest fordi de mangler kunnskap om de ulike måtene å være kjønn på. Kanskje kan dere lese brosjyren sammen? 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet