Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få tvangslidelser til å gå over?

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg har tvangslidelse og lurer på hva som hjleper for å få det vekk?_

Besvart 25.10.2019 12:30
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no nå som du trenger hjelp med dine tvangstanker/handlinger. 

Tvangstanker er tanker eller impulser som dukker opp i hodet uten at man ønsker det og som kommer igjen mange ganger over tid. Disse tankene skaper ubehag og kan oppleves som vonde, stressende eller truende. Man kan synes det er flaut og skamme seg over tankene. Tvangstanker kan dreie seg om mye forskjellig, eksempler er redsel for smitte, sykdom eller død, redsel for ulykker eller at man skal gjøre noe man ikke ønsker å gjøre, som for eksempel å skade noen.

Tvangshandlinger er handlinger som utføres, ofte for å redusere ubehaget man får av tvangstankene. Disse handlingene kan være overdreven vasking, eller sjekking hvis man er redd for å gjøre feil eller glemme noe, gjentagelser og at man er opptatt av symmetri eller tall. 

For å finne ut dette med sikkerhet om du har tvangstanker, er det lurt at du snakker med noen som har kunnskap om dette. Da kan du finne mer ut av hva du strever med og hvordan du kan få det bedre.

Du skriver at du vil få dine tvangslidelser vekk og det skjønner jeg godt. Det viser at du er motivert til å få hjelp til hvordan du skal klare det. Du kan tenke over hvordan tvangslidelser virker for deg:

  • Hva betyr det for deg at du har denne tvangstanken?
  • Kan noe negativt skje som resultat av at du har denne tvangstanken?
  • Er det slik at tvangstankene tyder på at noe galt har skjedd?
  • Hva er det verste som kan skje når du har tvangstanker?
  • Hva ville skje dersom du ikke ble kvitt disse tvangstankene?

Det er ofte gunstig å etterspørre de verste konsekvensene ved ikke å utføre tvangshandlingene, fremfor bare å spørre om fordelene ved disse. Følgende spørsmål kan være nyttige for å få frem slike antakelser:

  • Gjør du noe for å unngå mulige katastrofale hendelser når du har tvangstanker?
  • Er det slik at tvangshandlinger gir trygghet?
  • Har du forsøkt å stoppe å utføre tvangshandlinger?
  • Er det en årsak til at du ikke forsøker å stoppe? Hva er det verste som kunne skje?

Som du ser så er det vanskelige spørsmål å stille seg selv og det å gjøre dette helt alene er ikke å anbefale. men, du kan kartlegge din tvang og så ta dette med til fastlegen din. Kanskje finnes det et OCD-team i nærheten av der du bor som du kan henvises til. Snakk med legen eller helsesykepleier om dette, så får du forhåpentligvis snart den hjelpen du trenger. 

Les også gjerne mer om tvangslidelse på tvangslidelse.no

Lykke til og håper at svaret var til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp