Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge kan jeg være sykemeldt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ble sykemeldt i juli på grunn av benbrudd. I mellomtiden har vikariatet mitt på et sykehjem gått ut. Jeg får sykepenger fra nav likevel, og de fungerer som «arbeidsgiver». Nå er jeg i rehabiliteringsperioden, og går til fysio tre dager i uken. Jeg klarer fortsatt ikke å gå ordentlig, har en del smerter og sliter med å bøye kneet, reise meg opp osv. Jeg lurer på om det er noen regler på hvor lenge man kan være sykemeldt? Jeg kan jo ikke gå tilbake til samme type arbeid ennå, men vikariatet mitt har jo gått ut så det er ingen jobb som «venter» på meg så må uansett søke en ny jobb. Kan jeg be legen om å sykemelde meg frem til jeg kan ta en ny institusjonsjobb? Eller er jeg ikke lenger «syk» siden jeg kan belaste benet igjen? Jeg er utdannet sosionom, og er student. Ønsker meg tilbake til relevant arbeid, derfor føles det kjipt om jeg må ta en salgsjobb e.l for å kunne sitte mest mulig.

Besvart 31.10.2019 12:20
 

Svar
Hei

Når du blir sykemeldt så er det regler som gjelder mens du er syk og det er aktiviteter du må gjøre for å få utbetalt sykepenger.

Den som sykmelder deg skal alltid vurdere om det er tungtveiende medisinske grunner til at en du skal være borte fra arbeidet, både ved førstegangs og senere sykmeldinger. 

Du kan maksimalt få sykepenger i 52 uker. Tidsbegrensingen er den samme enten du er helt eller delvis sykmeldt. 

Det er NAV som avgjør om sykmeldingen gir deg rett til sykepenger.

Det er ulike regler avhengig av hva slags arbeid du har eller hvilken situasjon du er i. 

Som hovedregel er du forpliktet til å ta imot tilbud om utredning, behandling, tilrettelegging og tiltak når du er sykmeldt. 
Målet er at sykefraværet ditt ikke skal bli unødvendig langt.

Når du er logget inn på Ditt sykefravær inne på "DITT NAV", finner du en tidslinje som viser deg hva som skjer underveis i sykefraværet.
Hvis du er sykmeldt og ikke har en arbeidsgiver, er det NAV-kontoret som skal følge deg opp.

Hvis du har fått sykepenger i 52 uker og fortsatt ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade, kan du ha rett til andre ytelser som arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd.

Dersom du har konkrete spørsmål om din sak, så kan du kontakte NAV direkte.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp