Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir ledd av pga dialekten min som jeg er stolt av, hva kan jeg gjøre?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir ikke akkurat, men det er slags plageri for meg. Jeg måtte flytte fra hjemmefra til at jeg kunne ta utdannelse. Da jeg begynte på videregående skole lo jeg merker til at dialekten demmes var litt annerledes enn min. Jeg fikk meg venner, og sånt ting. Da jeg hadde presentasjon i norsken, så var det 2 klassekamerat mine som begynte å flire av meg. Det endet opp med at læreren måtte sende dem ut av klasse romme pga forstyrrelseheten. Læreren tok en alvors prat med de, og de sa at de flirte av hverandre. Jeg veit så klart at de forteller ikke sannheten, siden dem har kommentert før at jeg har en artig/spesiell dialekt. No begynne jeg ikke få løst å ta presentasjoner mine foran klassen min, bare for det. Jeg frykter å få deprision/ sosial angst av det. JEG ER STOLT OVER DIALEKTET MITT, Og skal ikke engang tenke at jeg skal skamme meg over dialektn Håper får en fornuftig svar på dette/ Er det noen jeg kan gjøre for å takle det, siden jeg veit ikke hva jeg skal gjøre med dette.

Besvart 01.11.2019 11:26
 

Svar
Hei

Først av alt må jeg si at det er flott at du er stolt av dialekten din, og det skal du fortsette å være. I Norge har vi utrolig mange dialekter, og det er fantastisk når man klarer å bevare den selv om man flytter til et annet sted.

Jeg synes læreren din gjorde rett i å sende dem ut og ta en prat med dem om dette. Det er skolens ansvar å slå ned på den type oppførsel og mobbing. Det at du nå gruer deg for å ha fremlegg, bør du snakke med læreren din om så fort som mulig. Fortell åpent hvordan du føler det. Da kan dere sammen legge en plan for at det skal føles trygt for å deg å snakke foran de andre. Det er jo en viktig øvelse for voksenlivet også med tanke på studieliv og karriere. Og hvis du ser på alle de voksne som har gjort det veldig bra innen politikk og næringsliv for eksempel, ser du hvor stolte de er av sin dialekt. Da får du heller tenke at det er de som ler av andre som har et problem. For dialekt er IKKE et problem.

Hvis du tør å si noe om det i klassen, for eksempel i forkant av et fremlegg eller i en gruppe med andre, kan du åpne med å si nettopp det: at du kommer til å fortsette å snakke din dialekt fordi du synes den er flott og det er en del av din identitet. Da tenker jeg de ikke sier så mye mer, men tvert i mot synes du er modig og sterk som tør å si noe om det. Sannsynligvis vil du oppnå respekt.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Videotips mot mobbing

Kjetil & Kjartan

Humorduoen Kjetil & Kjartan har laget ni videosnutter med tips til hvordan man kan takle mobbing. Se videoene her, og få gode tips til hvordan du kan bidra til å få slutt på mobbingen i ditt nærmiljø.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing