Hopp til hovedinnholdet

Er ikke-binær og har et sterkt behov for topp-kirurgi.

Annet 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ikke-binær og har et sterkt behov for top surgery ettersom jeg opplever dysfori i utrolig stor grad. Hvordan kan jeg få top surgery?

Besvart 05.11.2019 23:23
 

Svar
Hei

Per idag er det kun personer med diagnosen F 64.0 transsexualisme, som får tilbud om topp-kirurgi slik at det blir betalt av det offentlige helsevesen. Denne diagnosen bygger dessverre på en tokjønnsmodell som frem til nå kun har gitt de som har opplevd seg som enten "gutter" eller "jenter" rett til kirurgi.

Når denne diagnosen nå endres ( forhåpentligvis i løpet av 2020) vil hjelpetilbudet også gjelde for personer som ikke opplever å være innenfor tokjønnsmodellen. Dette er helt i henhold til de internasjonale retningslinjene i Standards of Care ( WPATH)

Det er derfor håp om at du vil få dekket topp kirurgi av det offentlige så snart de nye diagnosene blir brukt i praksis. Likevel kan dette dog ta noen år. Frem til da må du nok dessverre betale inngrepet av egen lomme.

Vil anbefale deg å ta kontakt med ichatten.no for mere informasjon. Her svarer transkompetente hjelpere på det du måtte lure på, knyttet opp mot dette med kjønnsidentitet og behov for kjønnsjusterende helsehjelp.

Håper svaret var til hjelp for deg, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet