Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et ansikt som virker usymmetrisk, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Det ene neseboret mitt er større enn det andre, som gjør at ansiktet mitt ser ekstremt usymmetrisk ut. I tillegg har jeg et arr ved øyet mitt som får det ene øyet mitt til å se ut som det henger litt. Det at ansiktet mitt ser så usymmetrisk ut gjør meg veldig usikker på meg selv, og jeg blir kvalm av å se meg i speilet. Er det noe som helst jeg kan gjøre for å fikse dette utenom operasjon? Hvis ikke, kan du gi meg litt informasjon om operasjoner innen disse temaene?

Besvart 05.11.2019 11:51
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Nå er du i en alder der veldig mange er misfornøyde med sitt utseende. 

Den store produksjonen av hormoner i puberteten kan gjøre at en føler at en mister litt kontrollen. I det ene øyeblikket er alt helt greit, og det er til og med veldig bra og i neste øyeblikk kan en føle seg veldig trist, alt blir helt feil. Det kan ta litt tid før man føler at man har mer kontroll.

Noen snakker lett om hva de føler og hvordan de har det. Andre sier ikke så mye, men har mange tanker og følelser som de ikke deler med noen. Det hjelper å snakke med noen om hvordan man har det. For andre kan det å skrive eller kanskje tegne eller lage musikk, være måter å uttrykke følelsene på.

Men, hvis dette er noe du har slitt med hele livet så kan det være fint om du tar kontakt med din fastlege. Hen vil kunne se om ansiktet ditt er usymmetrisk eller ikke. viser det seg at det skulle være det så kan fastlegen din henvise deg til videre vurdering av spesialist. Det er i mange tilfeller slik at justeringer på en så ung jente som du er ikke vil skje før du blir 18 år, men det er noe legen vurderer utifra de ulike tilfeller. 

Det kan kanskje også være fint fior deg å kunne komme til helsesykepleier på skolen din. Der kan du snakke om hvordan du har det med deg selv og hva du kan gjøre for å få det best mulig i den situasjonen du er i nå. For det er jo ikke greit at du ikke klarer å se deg selv i speilet. Det forteller meg at du må arbeide med deg selv og din selvfølelse. 

Håper at du får hjelp og at svaret var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse