Hopp til hovedinnholdet

Vi får ekle kommentarer av en medelev. Er det ulovlig, står det noe sted?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei ung.no, Jeg og vennen min for ekle kommentarer av en medelev. Han sier ting som at vi besøker hverandre og gjør «anal» og sier andre seksuelle ting om oss, og når vi sier at vi skal si ifra til noen sier han at han skal spre rykter om oss som ikke er sant vi begge er hetro og har Kj. Jeg bare lurer på om det han sier er ulovlig og om det står noe om det? Hilsen gutt 13

Besvart 05.11.2019 16:11
 

Svar
Hei!

Det er ikke lov å si stygge ting til medelever. Det samme gjelder det å true med å spre rykter. Du kan finne lover om dette blant annet i Opplæringsloven (Paragraf 9-a) hvor det står at skolen skal sørge for et godt og trygt miljø for alle elever.

For de som er under 15 år, er det først og fremst Opplæringsloven som gjelder. For eldre mennesker kan ærekrenkelser - eller å sette ut falske rykter - komme inn under Straffeloven. Det kommer litt an på hva ærekrenkelsen er, og hvilken skade den gjør for den som blir ærekrenket.

Jeg synes at dere skal snakke med kontaktlæreren deres om dette, så dere kan få hjelp til å få en slutt på det. Ikke la noen true dere til å tie stille. Alle har rett til å ha det godt og trygt på skolen, og de voksne på skolen skal hjelpe til med dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen lærer/rådgiver, ungdomsskole, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Rykter og ryktespredning

Rykter

Rykter er opplysninger om noe eller noen som spres til én eller fler personer. Ryktene kan være både sanne og usanne, men de handler gjerne ofte om tinge som setter andre i et negativt lys.

Av Skage, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing