Hopp til hovedinnholdet

Hvilke måter finnes det for å behandle alvorlig depresjon?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Aller først; veldig bra at det finnes en sånn her nettside! -Det er gull verdt! Over til det jeg lurer på.. Finnes det andre måter eller metoder å behandle alvorlig depresjon på annet enn samtaleterapi, ect og medisiner?

Besvart 08.11.2019 17:54
 

Svar

Hei, 

Behandling av depresjon skjer gjennom psykologisk behandling (kognitiv terapi og kognitiv atferdsterapi, interpersonlig psykoterapi, opplevelsesorientert psykoterapi, psykodynamisk psykoterapi, parterapi) alene eller sammen med medikamentell behandling. 

Nedenfor står det anbefalinger for behandling av moderat til alvorlig depresjon. Dette er hentet fra Nasjonale retningslinjer for diagnostisering og behandling av voksne med depresjon i primær- og spesialisthelsetjenesten. 

  • Strukturert psykologisk behandling bør alltid tilbys pasienter som ikke mottar, eller som ikke ønsker, behandling med anti­depressiver. Tilbudet bør typisk være fra 16 til 20 behandlinger over en periode på seks til ni måneder. Når depresjon er komorbid med andre psykiske problemer, vil det ofte være behov for lengre tids behandling. Du kan lese mer om ulike psykologiske behandlingsmetoder her

  • Parterapi kan vurderes for pasienter med depresjon som har en fast partner og der det forekommer samlivsproblemer. Behandlingen bør inkludere informasjon om depresjon og hvordan den kan forstå og mestres.

  • Strukturert psykologisk behandling bør vurderes som et supplement eller alter­nativ for pasienter som ikke har hatt tilfredsstillende respons på andre be­handlingsmetoder, for eksempel anti­depressiver og kortvarig psykologisk intervensjon

  • For pasienter med alvorlig depresjon som påbegynner strukturert psykologisk behandling, bør man sørge for to behand­linger per uke den første behandlings­ måneden. 

  • Ved alvorlig depresjon bør man kombinere strukturert psykologisk behandling med bruk av antidepressiver 

  • I samråd med pasienten bør det vurderes om nærmeste pårørende regelmessig får et tilbud om å være med på en konsulta­sjon. 

Håper dette var til hjelp for deg. 

Med vennlig hilsen psykolog 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser