Hopp til hovedinnholdet

Er livredd for å ikke ha kontroll på omgivelsene

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har i flere år slitt med veldig anspente muskler, å ta valg siden jeg kun klarer å tenke på mulige negative konsekvenser og med at jeg er livredd for å ikke ha kontroll på omgivelsene og derfor må sjekke at det ikke er noen truende i nærheten av meg. Jeg har ingen problemer med fremmede (jeg jobber blant annet i butikk), men jeg er redd for at det f.eks. skal skje noe paranormalt, at det skal være en morder/raner i huset mitt eller at veggen inn til lageret på butikken der jeg kaster søppel skal treffe meg i hodet. Jeg sliter også med høye lyder og lyder jeg ikke vet hvor kommer fra. Når jeg skriver dette innser jeg at det er noe galt, men jeg vet ikke hva det kan være. Jeg har også opplevd noen traumatiske ting, som f.eks. behandling for anoreksi da jeg var 13 år. Jeg tenker at det f.eks. kan være generalisert angst eller PTSD og vil gjerne finne det ut og få hjelp. Har dere noen tips om hvordan jeg kan få til dette uten store kostnader?

Besvart 08.11.2019 11:15
 

Svar
Hei

Du er livredd for å ikke ha kontroll på omgivelsene dine, og jeg tror akkurat som deg at dette skyldes tidligere traumer i livet ditt.

Om det er generalisert angst eller posttraumatisk stressyndrom spiller forsåvidt ikke så stor rolle. Det viktige er at du får hjelp og oppfølging hos psykolog.

Kan du ta kontakt med kommunepsykologen hvis din kommune har det eller dra innom helsestasjon for ungdom for å høre hvilke tilbud de har?

Slike samtaletilbud er gratis, blir du henvist til DPS må du betale en egenandel. Det samme gjelder fastlegen.

Mye av dine plager peker mot PTSD, men dette kan psykologen finne ut av og behandle, slik at du blir kvitt denne angsten.

Les gjerne også vedlagte artikler hvor du kan få noen nyttige tips.

Ønsker deg alt godt og masse lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser