Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg unngå å bli mer sjalu?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig sjalu på partneren, i groveste laget slik at jeg går rundt med en vondt klump innvendig. Det jeg sliter med er partneren min sin fortid, hver gang det kommer frem at "han har hatt sex slik", eller noe lignende føler jeg en trang for å spørre mer, selv om vondt blir verre, og jeg ikke har noe godt av å vite det. Hvis jeg ikke spørr, kan jeg sitte å gruble i flere timer og dager på dette med vond klump. Så jeg føler uansett hva jeg velger å gjøre, kan jeg sitte med en vond følelse i flere dager. Jeg snakker ofte om dette med partner, og han synes det er vondt at jeg føler det slik. Han ønsker ikke å prate om fortid, egentlig ikke jeg heller. Men nå aner jeg ikke hva jeg skal gjøre for å kontrollere tankene mine. Det kan hende at jeg føler det slik etter han var utro på sosiale medier for 1 år siden. Men har komt litt over det nå. (Vi har vært samboere i over 1 år nå). Hvordan kan jeg unngå å bli mer sjalu? Dette går virkelig ut over dagene mine...

Besvart 08.11.2019 11:08
 

Svar
Hei!

Først og fremst er det veldig bra at du forstår at dette ikke gjør deg noe godt og det virker som du er både bevisst og klar over hvordan sjalusien ødelegger hverdagen din. Dette er faktisk en god start på å få det bedre. 

Jeg må også berømme deg for at du snakker med partneren din om dette. Det er veldig bra!

Noen ganger kan tankene ta styring i hodet og gjøre at du kjenner en klump i magen. Derfor er det tankene dine du kan starte å "rydde" i. 

Det kan hjelpe å skrive ned de tankene du har som gir deg denne vonde følelsen i magen. Skriv gjerne ned stikkord. Du kan bruke mobilen for notater. 

Når du har skrevet ned tankene dine kan du forsøke å se på hva slags tanker du kan gjøre noe med og hva slags tanker du ikke får gjort noe med. Da rydder du i bekymringene dine. 

Ta så de tanken du kan gjøre noe med og fokuser på disse. Kanskje kan du skrive ned hva du kan gjøre for å bytte ut disse tankene eller redusere disse. Dette bør da være noe som gir deg en trygghet og som fører til at du får det bedre. 

Det kan da være nyttig å finne tanker som kan styrke deg når du kjenner at sjalusien dukker opp eller kommer snikende. 

Da kan det hjelpe å tenke igjennom dette: 

  • Hva er jeg god til og hva liker kjæresten med meg?
  • Når har jeg og kjæresten min det bra?
  • Hva liker jeg at han gjør mot meg? 
  • Hva kan jeg gjøre for at forholdet vårt er bra? 

Gjør derfor mer av dette. Tenk igjennom de gode sidene ved deg selv og våg å tro på at du er bra! Dette kan styrke deg og gjøre deg tryggere i forholdet og kjæresten din vil også merke dette.

Når du kjenner at klumpen i magen kommer, så stopp opp et lite sekund og kjenn etter. Si deretter til deg selv at "nå er de vonde følelsene her, det er ok". Dette høres kanskje litt rart ut, men det kan hjelpe deg på å bli bevisst hva du tenker og kjenner i kroppen. Forsøk deretter å tenke de gode tankene du har om deg selv og kjæresten din.

Det hjelper også å snakke med noen du stoler på. Dette kan være en venn, helsesykepleier eller en i familien. Av og til er det godt å bare lufte tankene sine. Da er det mange ganger litt lettere etterpå. 

Våg å tro at du får dette til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Sykt sjalu

Ei jente og en gutt sitter ved et bord, og jenta ser ned i bordet og holder den ene hånden til pannen sin, mens gutten sitter og peker og prater med jenta.(www.colourbox.com)

Stoler ikke kjæresten din på deg? Beskyldninger om utroskap? Får du ikke ha venner av det motsatte kjønn? Her får du råd til hva du bør gjøre.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser