Hopp til hovedinnholdet

Har blitt sammen med muslimsk gutt og vil vite mer om kulturen hans

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år, som nylig ble sammen med en muslimsk gutt. Familien han er veldig religiøs, og jeg vil finne ut mer om troen og kulturen hans. - Når blir egentlig muslimske jentene sett på som kvinner? Alder og sånt? Blir jeg sett på som en kvinne i hans øyner? - Er det vanlig med arrangert ekteskap? Kan det hende at typen min allerede skal gifte seg med en annen? Og i så fall, velger familien eller han partneren selv? Eller er det bare kvinnene som blir giftet bor av foreldrene, uten å få ære med å velge? - Hva med tvangsektekap? Er det vanlig? - Når blir muslimer giftet bort(alder)? Hvilke rettigeter har kvinnene og mennene? Har kvinene færre rettigheter enn mennene? - Hva skjer hvis jenta mister jomfrudommer før ekteskap? (jeg har hatt sex med eks-kjæresten min) - Er familien knyttet og veldig viktig for muslimer? - Hva er fordeler og ulemper ved å være muslim i Norge? Mvh. Forelsket jente <3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du er interessert i å finne ut mer om kjæresten din sin religion og kultur! Det er litt vanskelig å svare på alle spørsmålene dine siden du ikke skriver hvilket land kjæresten din kommer fra. Islam, slik denne religionen kommer til uttrykk og praktiseres i ulike land, kan se ganske forskjellig ut.

 

I mange land blir jenter betraktet som kvinner fra de er i slutten av puberteten/ferdig med puberteten, men dette er forskjellig fra land til land. Det er vanskelig å svare på om kjæresten din ser deg som en kvinne. Det vil vel avhenge av hvor han kommer fra, familien hans, hvor lenge han har bodd i Norge etc.

 

På verdensbasis er arrangerte ekteskap – det at familien er involverte i valg av ektefelle – den vanlige måten at ekteskap kommer i stand på. Det å hjelpe ungdommen å finne en ektefelle blir ansett som foreldrenes plikt og uttrykk for god omsorg. Du skriver ikke hvilket land kjæresten din kommer fra, men sannsynligvis er arrangerte ekteskap vanlig i hans/foreldrenes opprinnelsesland. Du spør om det kan hende at typen din allerede skal gifte seg med en annen. Noen ganger har familien avtalt for lenge siden hvem datteren eller sønnen skal gifte seg med, feks et søskenbarn. Andre ganger presenterer familien ekteskapskandidater for ungdommen når han/hun kommer i giftealder.

 

Tvangsekteskap vil si at en person blir presset eller tvunget til å inngå et ekteskap mot sin vilje. Arrangerte ekteskap kan være frivillige og ønsket av personen selv, eller det kan være ufrivillige ekteskap, altså tvangsekteskap. Og, nei, det er ikke bare jenter/kvinner som blir giftet bort av familien uten å få velge ektefelle selv. Det er vanskelig å si hvor mange som bli giftet bort mot sin vilje, fordi vi ikke har gode data på dette feltet. De fleste arrangerte ekteskap er imidlertid helt frivillige. Les mer om arrangerte ekteskap og tvangsekteskap i artiklene under. Du kan også lese mer på www.tvangsekteskap.net.

 

Generelt er det sånn at jenter/kvinner mange steder i verden gifter seg og får barn mye tidligere enn jenter/kvinner i Norge. Dette vil variere fra land til land, og fra familie til familie. Det er ofte forskjell på om familien kommer fra en storby eller fra landsbygda, og utdanningsbakgrunnen til familien har også mye å si. I mange land har de 18 års aldersgrense for ekteskap, slik som vi har i Norge, men det kan likevel være vanlig at jenter gifter seg når de er yngre, feks ved 16 år. Mange steder gifter jentene/kvinnene seg tidligere enn mennene.

 

I islam blir det ofte fremhevet at kvinner og menn har komplementære roller, som utfyller hverandre, heller enn at kvinner og menn er likeverdige. Mange steder tenker man at mannen står over kvinnen, og at de eldre står over de yngre. I mange samfunn har mennene sterkere og flere rettigheter enn kvinnene, men dette er også noe som er i endring mange steder. Generelt så har guttene det mye friere enn jentene.

 

Generelt er det et krav til at jenta er jomfru når hun gifter seg, men det kommer an på hvor tradisjonell familien er. Guttene har det oftest friere enn jentene når det kommer til sex før ekteskapet. Det kan være at kjæresten din ikke har problemer med at du har hatt sex med ekskjæresten din, men det kan godt være at familien hans har det.

 

For mange muslimer er familien svært viktig. Man får støtte og trygghet av storfamilien.

 

Fordeler og ulemper med å være muslim i Norge? Det var et stort og vanskelig spørsmål, som jeg tror muslimer i Norge kan svare på bedre enn vi i ung. Dette synes jeg du kan spørre kjæresten din om, han blir sikkert glad for at du er interessert i å bli bedre kjent med hans bakgrunn.

 

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap