Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 har vanskelig for å fortelle foreldre at hun er kåt på jenter

Jente 15 år
 

Spørsmål

kvifor er da så vanskleg og fortell mamma & pappa at eg er kåt på jenter ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke så rart, tenker jeg, at det er vanskelig å fortelle mor og far at du er kåt på jenter. Jeg tror at det uansett er vanskelig å fortelle foreldrene sine at man er kåt...

Når du sier at du blir kåt på andre jenter, mener du at tiltrekningen din kun er seksuell? Eller blir du også forelsket i jenter? Det at du blir seksuelt tiltrukket av jenter eller gutter eller begge deler tenker jeg at du ikke nødvendigvis trenger å fortelle foreldrene dine uansett. Det er ikke nødvendigvis riktig eller viktig å snakke med foreldrene sine om sex, og sin egen seksuelle praksis. Det kan bli ganske flaut og ukomfortabelt for begge parter, og det er ikke sikkert at det kommer noe særlig godt og konstruktivt ut av det. Det betyr ikke at jeg ikke synes du skal snakke med en voksen om det. Men jeg vil heller anbefale feks. helsesøster som har både faglig kunnskap og erfaring, har taushetsplikt og er uten side i saken.

Nå ble det mye prat om sex. Dersom du tenker at du er lesbisk og lurer på hvordan du skal fortelle det til foreldrene dine, er det en helt annen sak.. Altså: Det tenker jeg er noe du, ihvertfall etterhvert, bør dele med foreldrene dine. Hvordan du bør gjøre det er jo litt avhengig av hvordan du opplever foreldrene dine, altså hvordan du tenker de vil takle å få vite det. Er de generelt aksepterende eller har de mye fordommer? Uansett er jo så og si alle foreldre glade i barna sine uansett. Kan hende de reagerer annerledes enn du ønsker til å begynne med, fordi de er sjokkerte, men som sagt: De fleste foreldre er glade i barna sine uansett og lærer seg å akseptere.

Dersom du er ganske ferskt ut av skapet ovenfor deg selv, altså at du bare nylig har innsett og akseptert at du er skeiv, kan det være godt å bruke litt tid på å "lære seg" å si det høyt. Begynn med å si det til deg selv i speilet. Gå til helsesøster og fortell det og prat med henne. Ring ungdomstelefonen på 810 00 277. Der får du prate med andre som har vært akkurat der du er nå. Si det til venner du stoler på om du synes det blir riktig. Poenget er at ved å øve deg på å si det høyt, så blir du tryggere på deg selv, og det blir lettere for deg å stå for det når du bestemmer deg for å fortelle det til mor og far, eller andre.

Bor du i Oslo kan du gå på helsestasjon for lesbisk, homofil, bifil og transkjønnet ungdom på Grünerløkka.

 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaja - om å komme ut av skapet

Jente på fjellet (colourbox.com)

Kaja begynte å tenke på at hun kanskje var lesbisk allerede da hun gikk i syvende klasse, men først i åttende gikk det virkelig opp for henne. Da ble hun kjempeforelska i ei jente i parallellklassen.

Les mer

Karl Magnus - Om å komme ut av skapet

Gutt foran regnbueflagget (coloubox.com)

"Hvis jeg kommer hjem med kjæresten min en gang, må du ikke bli forundret hvis det er en gutt", sa Karl Magnus til moren sin.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv