Hopp til hovedinnholdet

Jente, 13, er utsatt fir ufine rykter og det påvirker henne i hverdagen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heei!! I høst begynte jeg på ungdomskolen. Skolen var helt grei helt til alle ryktene å alt begynte. Jeg hadde egentlig kjempe høy selvtelitt helt til jeg fikk et helt forferdelig rykte på meg. Noen har sendt ut et rykte om at jeg har hatt sex med noen i familien min. Folk på skolen roper stygge ting til meg i gangene . Jeg syns det er kjempe ekkelt og jeg blir lei meg. Men det verste av alt er at jeg har mistet selvtilliten min. Jeg føler også at jeg ikke har noen grunn til å leve. Jeg har det virkelig kjempe vanskelig for tiden. Jeg har egentlig alltid hvert en STOR matelsker. Nå har jeg mistet helt matlysten. Folk sier til meg at jeg begynner å bli for tynn. Men jeg klarer rett å slett ikke å få i meg noe mat. Det kommer bare rett opp igjen. Jeg klarer heller ikke å konsentrere meg i timene. Jeg sitter bare å ser ut vinduet. Jeg vil jo bli skoleflink , men jeg klarer det rett å slett ikke. Jeg trenger virkelig noen gode tips !!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er leit å lese om hvordan du har det! Tenk at så mye kan gå så ille bare på grunn av et rykte, uavhengig av om det er sant eller ikke...

Det er tydelig, ut ifra det du skriver, at hverdagen din er veldig preget av det som har skjedd og som du er utsatt for. Dessverre så er det sånn at rykter som får mye respons er de ryktene som blir hengende ved lengst. Med andre ord: Dersom du gir uttrykk for at det går inn på deg på noe vis, at du nekter, gråter, blir sint eller lignende, så er det større sjanse for at ryktet holdes i live. Jeg prøver ikke å gi deg "skylda" for at ting har blitt som de har blitt, langt ifra! Ingen bør utsettes for noe slikt!!! Men, jeg tror at dersom du klarer å late som at du ikke tar deg nær av ryktene, jo lettere tror jeg det blir å faktisk ikke bry seg om de etterhvert, og da vil ikke andre synes det er så spennende lenger, og forhåpentligvis vil ryktene avta. Men dette kan ta tid...! Og enkelte dager kan det være ekstra vanskelig å late som!

Det er en måte å "takle" problemet ditt på, men viktigst av alt er ditt velvære! Det er viktig at du ivaretar deg selv, og får det bedre! Jeg tror det er smart at du  kan prate med noen om dette du utsettes for. Har du noen gode venner eller venninner du kan snakke med?  Jeg tenker også at det kan være godt for deg at du parallelt kan ta deg en tur til helsesøster på skolen din, eventuelt på helsestasjon for ungdom. Det høres ut som at du kan ha nytte av litt "hverdagsstøtte", samtidig som du får litt hjelp til å sortere litt tanker på nytt. Kanskje det kan hjelpe deg å vinne tilbake selvtilliten din?!

 

Jeg ønsker deg masse lykke til!!  

Hilsen

 

 

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Rykter

jenter rykter (colourbox.com)

Rykter, enten de er sanne eller usanne, kan være plagsomme. Få tips til hva du kan gjøre hvis du har fått på deg et rykte du ikke ønsker å ha.

Av Jacob, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen