Hopp til hovedinnholdet

Trenger veiledning i forhold til valg av videregående skole og idrett

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 år, går mitt siste år på ungdomsskolen og driver daglig med idretten alpint. På alpint er jeg på mitt tiende "aktive" år, noe som vil si at det er tiende året jeg er med i en offentlig klubb. Jeg er ganske god, eller.. best kan jeg vel si. Vinner omtrent alt, og med åtte treninger i uken er den fysiske formen veldig god. To tredjedeler av sporten er stortsett barmarkstrening, så det skulle vel bare mangle. Nå som jeg begynner å nærme meg "valget" (videregående), har jeg satt i gang en del tanker. For to år siden, var jeg på nippet til å slutte på idretten min. Viljestyrken og motivasjonen var ikke der, rett og slett. Men på grunn av en del push og innskytinger fra mine foreldres side, ble det til at jeg fortsatte. Jeg ble bedre, vant mer og følte en "viss" glede ved å vinne, prestere. Men nå, nylig, har jeg følt at den eneste grunnen til at jeg fortsetter på idretten er for å gjøre andre tilfreds. Selv føler jeg ikke noen form for tilfredsstillelse ved å dra på konkurranser, treninger eller begivenheter ved sporten. Men samtidig blir jeg tilfreds, fordi jeg ser andre blir tilfreds når jeg er der. Jeg har allerede søkt på skigymnas i Sverige, noe jeg gjorde rent og rett på grunn av min kjære far. Hva vil han si hvis jeg plutselig NÅ, rett før videregående sier at jeg ikke vil fortsette. Jeg føler selv at hvis jeg slutter, står jeg igjen med nada. Ingenting, nulo, punktum og finale. Livet er offisielt over. Er ikke min hensikt å overdramatisere, men det jeg sier er seriøst. Slutter jeg, vil så og si ingen stå ved valget mitt. Alle vil mest sannsynlig stå i mot det. På grunn av mine ferdigheter innen sporten, ville de fleste sagt det ville være idioti å slutte. Men, hvordan er det å drive med en idrett når en selv ikke vil det? Jeg burde jo egentlig vite det selv, i og med at jeg har følt dette en stund. Men når jeg til syvende og sist har beruset meg på andres glede, har jeg ingenting jeg skulle ha sagt. Jeg har funnet "min" ting i livet, og det er trening. Kroppsbygning og ernæring. Det er noe jeg virkelig brenner for, noe jeg absolutt kunne tenkt meg å jobbe videre på. Men, samtidig føler jeg at det ikke ville vært nok å bruke som en gjeldende grunn for mine foreldre. Alt det de har lagt i sporten min, hjelpen, pengene og ikke minst engasjementet. Jeg har fortsatt det "norske" videregående-valget igjen, så hvis jeg vil - har jeg lov. Men.. det føles så galt. Så, jeg trenger sårt litt veiledning. Ikke hjelp, men veiledning. Jeg bare trenger noen som kan lese dette, respondere det - og så får jeg ta det derifra. Takk på forhånd! - Mvh, forvirret tenårings-gutt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål!

 

Vi har forståelse for at dette er et vanskelig valg å ta for deg. Det kan på mange måter være stas å være så god i noe, og vite at andre også blir glad på dine vegne, men i bunn og grunn tror jeg det viktigste er å følge sine egne ønsker, og ikke jobbe mot følelsene som oppstår. Jeg tror det er viktig at du ikke setter deg selv i andre rekke, men gjør valgene dine ut fra hva du selv vil. Det er jo bra om andre rundt deg også opplever glede ved det du gjør, men ikke glem deg selv!

 

Jeg tror også at du har mange andre sider som andre setter pris på. Det kan være lurt å snakke med foreldrene dine om dette, og være opptatt av en åpenhet rundt dette temaet. De er jo allerede klar over at du har hatt litt problemer med motivasjonen tidligere. Jeg forstår at det kan være vanskelig når du har så ivrige foreldre, men god kommunikasjon er ofte nøkkelen:)

Kanskje blir foreldrene dine først overrasket eller usikre, men når de får tenkt seg om, tror jeg de først og fremst setter pris på at de har en sønn som tar selvstendige valg.

 

Det kan være en ide at du prater med en rådgiver på skolen din om det du tenker på rundt valget videre, og hvis det er en bra person å prate med, går det kanskje an at rådgiveren blir med på en felles samtale mellom deg og dine foreldre.  -Det kan være godt å ha med en "ekstern" person på en slik samtale slik at de saklige argumentene får lov til å dominere fremfor de følelsesmessige, som det sikkert er mange av. 

 

Det kan også være lurt å ta en prat med en annen toppidrettsutøver og diskutere dette.  Det er nok mange toppidrettsutøvere som har kjent på noe av det samme som du kjenner på nå; at gleden og den indre motivasjonene til å fortsette, ikke er så sterk.  -Det kan være godt å prate med en som har opplevd noe tilsvarende og ha det med i betranktningen når du skal ta ditt valg. 

 

Jeg vil minne deg om at ikke noe er bortkastet.  Du har brukt mye tid på trening og idretten din på alle måter i mange år.  Uansett hvilket valg du tar videre, er dette noe du har lært masse av, og som du uansett hva du velger videre, vil ha nytte av. Det er jo heller ikke slik at man ikke kan drive videre med idretten selv om man velger en annen skole enn toppidrettsgymnas på videregående. Og skulle du bestemme deg for å slutte helt med idretten, er det uansett fullt mulig å starte opp igjen senere om du ombestemmer deg. Du er ung, og vil dermed både ha mulighet til å finne andre områder og fag du er sterk i enn idretten, men også kunne trene deg opp igjen om du angrer deg senere. Husk også at noen velger en mellomting; satse og trene mindre i en periode, for å kjenne på hvordan man trives med å gjøre andre ting i hverdagen i stedet.

 

Det å skrive en liste for deg selv med argumenter for og imot de ulike valgene, kan være en god hjelp.  -Legg litt arbeid i det, så kan du nok oppleve at hva som er det riktige valget for deg blir mer tydelig. 

 

Lykke til med et viktig og vanskelig valg!
Vennlig hilsen treningskonsulenten og utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett