Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få erstatning for mobbing?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært mobbeoffer i 6 1/2år på barneskole og mamma og pappa klaget til skolen om det, men skolen gjorde nesten ingen ting for å stoppe mobbingen. Og mamma politi anmeldte skolen og mamma og pappa blei kalt inn på møte som jeg ikke fikk vite om. Mitt spørsmål er: kan jeg kreve penger fra skolen når de gjør en så dårlig jobb?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du spør om erstatning i dette spørsmålet, så det er det jeg svarer på her. I tillegg finnes det mange andre regler knyttet til mobbing og ditt sosiale arbeidsmiljø på skolen.

 

Det finnes nå flere dommer der kommuner blir dømt til å betale erstatning til mobbeofre. Det er likevel viktig å være klar over at det ikke er snakk om oppreisning som man kan få som «plaster på såret», men erstatning for faktiske tap.

 

Eksempelvis ble nettopp en kommune på sørlandet dømt til å betale en tidligere elev erstatning fordi han, på grunn av senskader av mobbing, brukte lenger tid på å gjennomføre høyere utdanning og komme seg ut i arbeidslivet og dermed har tapt flere år med lønnsinntekt.

 

Et av de viktigste bevisene i saken var en psykiater som forklarte hvordan mobbingen var årsak til en del av de problemene denne unge gutten opplevde senere, med depresjon og sosial angst.

 

I ditt tilfelle vil det neppe være aktuelt med erstatning ennå. Det kan være det, for eksempel erstatning for kostnader til helsebehandling, men stort sett er erstatningsbeløpene knyttet til arbeid og tapt arbeidsinntekt.

 

Mobbing setter gjerne spor senere i livet, spor som kan ha en økonomisk konsekvens. Det er viktig for deg at du tar vare på dokumentasjon som viser at skolen ikke gjorde jobben sin. Dersom det senere viser seg at mobbingens spor begrenser deg, vil det kunne være aktuelt å få dette erstattet fra kommunen.

 

Men det viktigste nå er å mase på skolen og forsøke å få fikset opp i forholdene, før de ender i retten. Dersom de ender der, har alle parter tapt.

Hilsen Sigve Indregard, elev- og lærlingombud i Oslo

Nettsted: elevombud.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing