Hopp til hovedinnholdet

Jente, 13, blir mobbet, sliter med vekt og driver med selvskading

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har blitt mobbet siden barnehagen og har aldri følt at jeg har vært bra nokk for noen. Jeg har alltid blitt kalt feit, jeg vet ikke om jeg er det, jeg er 13 år 157cm høy og veier 53 kg. Jeg stoler ikke på noen, heller ikke helsesøster. Jeg har så vondt inni meg hele tiden, så jeg føler at selvskading hjelper men jeg vet at det bare gjør det verre, men jeg klarer ikke å la være. Pga mobbingen har jeg sluttet å spise nå også. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for brevet ditt! Jeg synes det er utrolig leit at du har det så vondt og at du føler at du ikke har noe sted du kan henvende deg for å få hjelp! For jeg tror det kan være veldig viktig for deg å få litt hjelp til å forsøke å få snudd litt på de vonde følelsene du sitter med nå. For å få til det nå, tror jeg det er viktig at du har noen du føler du kan spille på lag med. Og det er en fordel å kunne stole på den man spiller på lag med. Da går det litt enklere ihvertfall...

Jeg skjønner at du kan synes det er vanskelig å stole på noen, men jeg håper du likevel forsøker. Ihvertfall nok til å kunne komme deg litt videre. Kanskje trenger du ikke å fortelle alt med en gang, men fortelle litt og litt etterhvert. Kanskje kan det være en måte du kan nærmest teste ut den du snakker med og forteller ting til? Se hvordan vedkommende reagerer og hva han eller hun foretar seg etter at du har fortalt noen ting.

Du sier at du driver med selvskading. ut ifra det du skriver høres det ut som at det er en eller annen form for kutting du driver med. Og nå har du begynt å skade deg selv ved å ikke spise i tillegg til at du kutter deg. Det begynner å bli veldig alvorlig! Jeg håper du åpner litt for å kunne stole på noen, eller ihvertfall kunne fortelle noen litt om hvordan du har det. Jeg tenker jo at hos helsesøster er et godt sted å begynne, men det viktigeste er at du finner et menneske du føler du kan få noe kjemi. Kanskje er det enkelere på helsestasjon for ungdom om det finnes der du bor?

Jeg ønsker deg masse lykke til!

PS. Jeg har lagt med endel artikler nedenfor også. Sjekk dem ut. Kanskje kan de være til hjelp og?!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk helse