Hopp til hovedinnholdet

Jente, 16 synes livet er slitsomt

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg orker ikke mere, alt med livet er meningsløst! Jeg krangler mye med mamma, krangler med lærere og alt er bare drit. Tenker hele tiden på hvor bra alt var før vi måtte flytte, mamma og pappa skilte seg noen år etter det. Jeg er egentlig en person som tar livet seriøst, og har lyst på bra jobb. Og gjøre det godt på skolen, og de kan jeg vist jeg vil, jeg vil men orker det ikke. Ting er så slitsomt! Mangen ganger sagt at nå vil jeg dø, men jeg kommer aldrig til å ta selvmord. Men hva skal jeg gjøre for å komme meg på bena igjen?? Åå nei jeg kommer ikke til å gå til en psykolog!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss i ung.no! Og så flott at du så godt klarer å sette ord på det som er vanskelig!!

Jeg må begynne med å si at jeg synes det er veldig betryggende å høre at du ikke kommer til å begå selvmord! Samtidig synes jeg det er veldig leit å høre at du har det så vondt at du tenker at du ikke har lyst til å leve. Jeg forstår ut ifra det du skriver at dette er ting du har tenkt mye på og synes er vanskelig i mange sammenhenger. Det er ikke så rart tenker jeg. Det har tross alt skjedd en stor omveltning i livet ditt, i din trygge havn, som du ikke selv har bestemt. Det tror jeg nok at de fleste vil forstå at kan være vanskelig! I tillegg er du 16 år, med andre ord midt i den mest hektiske og kaotiske tiden i livet ditt. Det er ting som skjer i kroppen uten at du kan råde over det, og det er ting som skjer i omgivelsene dine som du heller ikke kan styre som du vil. Det er kjempefrustrerende!!!

Det er ikke sikkert at du trenger å snakke med psykolog noen gang, og ihvertfall ikke nå som du ikke ønsker det. Men jeg tror at det kan være nyttig for deg å kanskje snakke med noen om hvordan du har det. Mange synes det kan være godt å snakke med venner om disse tingene. Andre ingen synes det er enklere å snakke med en de ikke omgås daglig med, eller som de har det moro og fint med. Har du for eksempel en lærer, rådgiver, sosiallærer eller en helsesøster på skolen din, eller på helsestasjon for ungdom om det finnes der du bor som du liker og som du tenker at du kan åpne deg litt for? Du trenger jo ikke å fortelle "alt" med èn gang heller, men du kan prøve deg litt fram i forhold til hva du er komfortabel med å fortelle, og se hvordan det mottas...

Jeg legger også ved noen artikler nedenfor som jeg tenker det kan være verdt å lese gjennom for deg. Noen av disse kan også gi deg en slags "oppskrift" på hvordan du kan jobbe med det som er vanskelig for deg på egenhånd. Men jeg anbefaler deg altså å snakke med noen, en eller fler. Det kan være godt å få andre perspektiver på saken og.

Jeg tenker også det kan være verdt å undersøke om det finnes såkalte skilsmissegrupper der du bor. Det er, kort fortalt grupper med 6-10 ungdom som snakker sammen om deres erfaringer om det å være i en skilsmissefamilie. Gruppene ledes som regel av en helsesøster eller en annen person som har trening i å lede den type grupper. Mange kan oppleve å være ganske skeptiske til slike grupper før de kommer dit, men kommer de seg dit er det mange som er overrasket over hvor mange som føler det på samme måte som dem selv.

Jeg ønsker deg uansett masse lykke til!! Håper du får et mye bedre liv snart! Det fortjener du!!!  

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen