Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg klare å delta mer i samtalen?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg er en ganske sjenert gutt. Sier ikke så mye til vanlig og veldig lite når det er flere folk samlet i en gruppe. Synes dette er veldig irriterendes fordi jeg har veldig lyst til å være med i samtalen. Komme med innspill. Men får det ikke til. Føler at det alltid er jeg som bare sitter der og sier ingen ting. Og når noen skulle snakke til meg når det er flere personer til stede, så sjer det et eller annet inni meg. Blir veldig nervøs, og kommer ikke frem med noe klokt. Derfor har jeg begynt å grue meg til sosiale sammenkomster. Har veldig lyst å gå, men er veldig redd for at jeg bare blir sittendes der og ikke sier noe. At ingen vil snakke med meg fordi jeg er så uinteresann. Føler at jeg ikke har noe klokt å komme med. Når noen snakker til meg, har jeg veldig lyst å fortsette samtalen, men kommer ikke på noe. Har veldig lyst å vokse i fra dette, men trenger tips og et "push" i riktig retning. Hjelp!! Fort!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det handler mest om å klare å overvinne den frykten for å si noe "feil". Det er alltid bedre å si noe og delta i samtalen enn å la være. Du burde starte i det små med å bare prøve å komme med små kommentarer til det folk sier. Om du synes det er vanskelig å komme på noe å si selv kan du følge med på det de andre snakker om og fokusere på å stille dem spørsmål om det. Da virker du interessert og får deltatt i samtalen uten å måtte fortelle noe selv. Du kan også velge å henvende deg til bare en i gjengen. Det er kanskje lettere å snakke med bare én? Det er i alle fall et sted å begynne. Det blir mye lettere å delta etter hvert som du blir mer komfortabel med å prate med flere personer til stede. Legg fra deg frykten for å si noe feil og si heller det du tenker på. Ikke overanalyser ting - bare si det som faller deg inn uten å tenke for mye over om det er bra å si. 

Jeg legger ved en artikkel om ting man kan prate om slik at du kanskje får litt flere tips. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet