Hopp til hovedinnholdet

Har skilte foreldre, jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg noen ganger..

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har skilte foreldre, og bor ca 30-40% hos moren min og 60-70% hos faren min. Jeg liker meg best hos faren min, for jeg og mamma krangler ofte og vi klarer ikke være sammen lenge om gangen for vi blir bare "lei" hverandre.. Eller jeg blir lei av hun. Dette oppstod etter moren min har begynt å lyge til meg, noen ganger småting, men set har skjedd at det er STORE og VIKTIGE løgner. Det som gjorde meg mest sur var når hun løy om faren min, å sa at han var i ruset tilstand når faren min lå på sofaen for noen år siden. Hun sa også at det var grunnen til at jeg nesten aldri fikk besøk av venner, for hun visste ikke hvilken tilstand faren min var i. Men broen min fikk lov til å ha besøk da. Men selvsagt trodde jeg på henne, trodde jo ikke hun ville lyge til meg.. ( Faren min har brukt stoff NOEN ganger, men aldri når jeg/ noen i familien min tilstedet. Jeg er ikke gøad for det, men jeg kan ikke gjøre noe med det, og det er VELDIG sjeldent at han bruker stoff). Detta sa jeg til faren min, og han ble skuffet over moren min. Han sa at han var syk, noe som han enda er.. Faren min sa det virkelig å jeg trodde på han, og jeg visste at moren min hadde lygd. Faren min skulle prate med mamma om det, og hun da til pappa at jeg hadde misfårstått.. Det vet både jeg og pappa at jeg ikke kunne gjordt, gor jeg husker nøyaktig setningen hun sa til meg. Og den kunne ingen ha misforstått! Etter dette har forholdet til meg og moren min og moren og faren min blitt helt forandret (Mamma og pappa har alltid vært venner uansett om de var skilt). Det har også vært et annet problem, og det var at moren min prøvde å lure pappa med barnebidraget så ikke faren min skulle få noe, men hun sier at hun gjorde det for å hjelpe faren min.. Hverken jeg eller faren min tror på det.. Det gjorde ikke akkurat forholdet bedre.. Jeg er egentlig bare lei alt dramaet og jeg vil bare flytte.. Jeg trives ganske så godt hos faren min, men blir fort lei! Bor langt fra vennene mine/ byen, og faren min har ikke førerkortet. Jeg føler meg innestengt.. Faren min har også veldig humørsvingninger, og han klager og kjefter ofte på meg, og plutselig later han som at han aldri har sagt noe til meg, så blir han sur igjen for jeg er sur på han.. Så tåler han aldri at jeg er uenig i han, og da blir han også sur.. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg noen ganger..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver i mailen din at foreldrene dine er skilt, og at du bor mest hos faren din, der du også skriver at du trives best fordi du og din mor krangler mye ? spesielt kanskje etter at du tok henne i å lyve til deg. Etter hvert i mailen kommer det fram at du kan kjenne det ubehagelig å bo hos din far også, da du beskriver at han har humørsvingninger, og at dere også krangler. Du skriver at du noen ganger føler deg innestengt, og at du egentlig bare vil flytte. Du skriver at du noen ganger ikke helt vet hvor du skal gjøre av deg.

Jeg lurer på om du har snakket med foreldrene dine om hvordan du egentlig har det? Om hvordan du opplever alt «dramaet», som du kaller det?

Kunne det vært en ide å kontakte et familiesenter i nærheten, og spørre om de kan invitere inn foreldrene dine og kanskje også broren din til en samtale om hvordan dere som barn/ungdom har det hjemme hos foreldrene deres? Familiesentrene finnes de aller fleste steder, og de er oftest veldig gode på å snakke med foreldre og barn om hjemmesituasjoner, konflikter, og til å komme med råd til hvordan familier kan jobbe sammen for å få det best mulig. Kanskje kan det være en ide å snakke med helsesøster eller noen andre voksne du stoler på først, for å få ryddet litt i tanker og peke på noen områder du tenker er viktig for deg å jobbe med slik at dere kan få det best mulig?

På noen skoler finnes det også «programmer» eller tilbud om kurs for barn av skilte foreldre - hvordan det oppleves for barna/ungdommene, utfordringer, gleder, og barnas/ungdommenes egen tips til hvordan de håndterer hverdagen. Noen steder driver også Familievernkontorene med slike kurs ? både for barn og foreldre. Du kan jo eventuelt sjekke ut Bufetats hjemmeside: www.bufetat.no/familievernkontor for mer info.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme?

Jente - Fotoill: colourbox.com

Familie og hjem er ikke lykke og trygghet for alle. På denne siden kan du lese om problemer som kan oppstå hjemme, og hvordan du kan få hjelp dersom du har det tungt.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme