Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger noen å snakke med, men vet ikke hvem

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, hver dag er en lidelse og jeg orker snart ikke mer. Jeg trenger noen å snakke med, men vet ikke hvem. Har prøvd å snakke med en psykolog og sosial lærere på skolen, men jeg klarer ikke å snakke med dem. Jeg klarer ikke å snakke med fremmede om følelsene mine, jeg føler at de ikke vil høre på meg og at de ikke bryr seg. Foreldrene mine kan jeg heller ikke snakke med, fordi jeg føler de ikke forstår meg. Jeg har kun ei venninne og når jeg prøver å snakke med henne, hører henne ikke på meg. Hun ignorerer meg og bytter samtaleemne hver gang jeg prøver å åpne meg. Jeg bryter sammen hver gang jeg tenker på hvor ødelagt jeg er blitt. Jeg gir opp alt jeg begynner på og føler jeg aldri er bra nok. Det er aldri noen som vil høre på meg, så jeg sier ikke så mye lengre. Jeg er stille, sjenert og kjedelig. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er mye sint og får ofte raserianfall, men er kun sint på faren min. Det er ikke fordi han gjør noe galt, men fordi jeg klarer ikke å kontrollere sinnet mitt på noen annen måte. Dette gjør at faren min blir deprimert og tror at jeg ikke er glad i han lengre. Han sier at han vil dø og at han tror jeg hater ham, noe jeg ikke gjør. Jeg prøver å fortelle han at jeg ikke er sint på han, men på meg selv. Jeg begynner på videregående om noen få dager, og jeg vet ikke om jeg klarer det. Jeg er ikke flink på skolen og har null motivasjon til å bli bedre. Jeg er så redd at jeg vurderer å droppe ut av skolen, noe jeg vet jeg kommer til å angre på, men jeg klarer ikke tanken på å sitte bakerst i klasserommet enda et år og være hun jenta som aldri sier noen ting og som ingen husker hva heter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss

Du sier at det er vanskelig å prate med noen, og at de du har forsøkt å prate med ikke har hatt tid til å høre skikkelig etter, eller du føler at de ikke helt forstår.  Det kan være vanskelig å gå med alle de følelsene inni uten å få satt ord på dem, og da skjer jo blant annet slike ting som du opplever, at de kommer ut som sinne i stedet for som det de egentlig er.  En måte å få satt ord på følelsene på, er å skrive.  Slik som du har gjort til oss.  Det er for mange en god måte, og kan være til hjelp i seg selv, men det kan også være til hjelp for å få satt ord på ting, slik at det blir enklere å få sagt det til noen i din nærhet som kan være til hjelp.  Tankene blir på en måte klarere.  I tillegg går det an å vise en utskrift av det du har skrevet, og da blir det jo også mer forståelig for andre, og har mulighet til å få fullt fokus.  Du kan vise det til pappa, slik at han bedre forstår, eller du kan ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom for en prat.  Helsesøster kan være en god samtalepartner i din situasjon. 

Det er godt å høre at du ser at det å ikke er noen god løsning å IKKE gå på skolen.  Det er imidlertid mange ting som kan gjøre at det kan bli litt bedre.  For det første har du nå tenkt å få pratet med noen.  Bra, gjør det!

For det andre, er det å tenke på ting på forhånd ofte verre enn det blir.  Du har gruet til skolestart.  -Jeg tenker at det ser litt annerledes ut når du først har startet opp. 

For det tredje.  DU har mulighet til å gjør litt med din situasjon som den stille jenta som sitter bakerst og ikke sier noe og ingen vet hva heter.  DU er viktig og verdifull.  Vis deg litt mer frem.  Ikke sitt bakerst!  Bestem deg for at du skal ta kontakt og prate med andre i friminuttet og at du skal ta ordet i timen minst en gang om dagen, og så gradvis litt mer.  Det skal så lite til å bryte den usynlighetssirkelen du føler deg i, og å ta tak i angsten for at det ikke skal gå bra.  Du kan greie det når du nå har sagt noe om det!

Legger ved noen artikler som kan være til nytte.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Fem tips til den første tiden på ny skole

Elever i en gang på en skole (colourbox.com)

Mange kjenner på sommerfugler i magen når de skal begynne på ny skole. Her er noen tips slik at du kan finne deg til rette i et nytt miljø.

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse