Hopp til hovedinnholdet

Jente, 14, er bekymret for venninnen som ikke har det bra hjemme eller på skolen

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei ung.no :/ Jeg har en bestevenninne jeg liker å kalle søstra mi, hun har det ikke særlig bra... Alt begynte i fjor, 2012. Da skulle hun og moren flytte fra der vi bodde. Der hun bor nå blir hun mobbet, hun har 2 av og på venner og 2 venner som hun kan vær med. Resten av de sikkert 20 i klassen blir hun mobbet. Hun er den største i klassen(Jeg sier IKKE at hun er feit) Men hun blir deriblant mobbet for det. Hun har en lillesøster på 11 og en på 5. Desse skriker hele tiden, og er veldig bortskjemte. Bestevenninnen min må deriblant rydde rommene deres for di er slitne...Hun må lage middag til dem osv... Når hun spør moren om å få lov til ting får hun nei, men viss søstrene spør får di et ja. Hun vil nå flytte til faren sin, der vi(jeg og resten av vennene hennes bor) men det er ille der også! Hun HATER faren og stemoren sin. Stemoren kaller henne gutt, feit osv. Faren ignorerer henne. Di er strenge og hun må alltid rett hjem etter skolen, kommer hun 5 minutt for sent får hun husarrest. Hun har bodd der før. Di har også skikkelig rare regler, får bare skylle ned doen 1 gang om dagen, dusje skjelden for å spare vann osv... Jeg vil helst ikke at hun skal bo noen av stedene men jeg vet ikke hvor hun har det værst liksom...Faren har drukke også mye, han har slått henne som full og sånt, men det var lenge siden. Der hun bor nå sliter hun skikkelig med lekser, venner og alt sånt. Di har kjempemasse lekser, hele tiden untatt i feriene. Hun kan heller ikke bo med venninner ifølge barnevernet. Jeg syns dette er vansklig for hun har det ikke bra noen av plassene! Jeg får fysisk vondt for hun skulker skolen svært ofte på grunn av mobbing, psykisk mobbing. Hun ringer meg ofte i friminuttene bare for å ha noen å snakke med, hun er ensom, hun er bare hjemme for de to vennene hun virkelig har bor langt borte. Hun er kjempefin, super personlighet, morsom og jeg syns det er så urettferdig for hun har det slikt, skulle ønske hun kunne bo med meg men det er jo umulig. Jeg vet at faren ikke like meg, han ser stygt på meg osv... Han liker ikke søstra mi heller for den slags skyld. Hva bør hun gjøre? :( PS.Hun har snakket med moren og kontaktlæreren om mobbingen men det hjelper ikke. Hun har sagt ifra sikkert 10 ganger. Og viss du/dere sier at vi/jeg må si ifra til helsesøster har ingen av oss det på skolen annet enn 2 ganger i året.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no!! 
Så utrolig heldig venninnen din er som har deg som venninne!! Jeg skjønner godt at du er bekymret! Det høres ut som at venninnen din kan og fortjener å få det veldig mye bedre! Men det kan også høres ut som at det å bo hos faren hennes ikke nødvendigvis er det beste og sunneste alternativet for henne. Du sier at barnevernet har sagt at hun ikke kan bo der hun bor nå. Betyr det at barnevernet vet om henne? Hvis ikke tenker jeg at det kanskje er noe av det som kan gjøres helt først. Be henne om å ta kontakt med barnevernet for å hjelpe henne til å finne ut av en bedre løsning for henne, kanskje trenger hun ikke bo hverken hos mor eller far, dersom det ikke er bra for henne. Eller kanskje trenger foreldrene hjelp til å være foreldre.

Dersom hun synes det er vanskelig å ta kontakt med barnevernet på egenhånd, kan det jo være en ide for henne å gå til helsesøster på skolen, eller på helsestasjon for ungdom om det finnes der hun bor. Helsesøster kan også være en god støtteperson for henne, i tillegg til deg, gjennom hele denne prosessen. Helsesøster kan evt. også hjelpe henne å snakke med læreren på nytt også. Skolen er pålagt å gjøre noe med situasjonen dersom den ikke er bra for henne, og hun ikke har det bra på skolen!

Kan hende det er vanskelig for venninnen din å gå så fort fram og snakke med helsesøster eller barnevern direkte. Kan hende hun ønsker å gå litt sakte frem og undersøke litt hvilke alternativer hun har. Det kan hun gjøre både hos helsesøster og hos barnevernet også! Hun kan være anonym i samtale med barnevernet, og hun kan si til helsesøster at hun ikke ønsker å gå videre til foreldrene eller barnevern enda. Alternativt kan hun også ringe alarmtelefonen. Nr. dit er 116 111. Sjekk også ut artiklene jeg har lagt ved under her...

Jeg ønsker deg og venninnen din masse lykke til! Jeg håper for din skyld også at venninnen din ønsker å få litt hjelp utover din hjelp. Det kan bli for mye for deg og! Husk å passe litt på deg selv og! 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Har du opplevd seksuelle overgrep?

Gutt holder telefon (www.colourbox.com)

Har du opplevd uønsket berøring eller seksuelle overgrep? Føler du deg alene om det du har opplevd? Både gutter og jenter kan utsettes for overgrep.

Ringer du Alarmtelefonen på 116 111 eller hjelpetelefonen på 800 57000 får du snakke med noen som forstår og kan hjelpe deg.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern