Hopp til hovedinnholdet

Er fylt 18 år nå men likevel har visstnok foreldrene mine forsørgerplikt, hva går det ut på?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Er fylt 18 år nå men likevel har visstnok foreldrene mine forsørgerplikt, hva går det ut på? er det noe jeg har krav på av dem? kan de kaste meg ut eller nekte meg å bo hjemme?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldrene dine har et ansvar etter barneloven å dekke dine nødvendige utgifter så langt de evner. Hvis en av foreldrene dine ikke bor sammen med deg har de plikt til å betale faste barnebidrag. Begge disse formene for ansvar varer i utgangspunktet frem til den måneden du fyller 18.

Du kan samtidig fortsette å få pengetilskudd hvis man er over 18 år og fortsetter med vanlig skolegang. Vanlig skolegang er blant annet all videregående skole mens folkehøyskole ikke dekkes. Når du er over 18 år skal beløpet utbetales til deg og du har full råderett over bidraget. Det er ikke en forutsetning for å få pengetilskudd at du bor med en av foreldrene. Du kan derfor kreve bidrag også hvis du flytter for deg selv - forutsatt at du går på videregående skole.

Loven om barn og foreldre må forstås slik at foreldrene kan bestemme at den unge ikke lenger skal få bo hjemme, selv om dette kan virke både urimelig og brutalt. Det finnes derimot støtteordninger hvis du skulle bli uten et sted å bo når du er så ung.

Se vedlagte artikler.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine