Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 17 år og ønsker å flytte ut. Kan NAV hjelpe?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 17 år og bor sammen med foreldre. Jeg føler meg ikke velkommen og ønsket av pappa. Av en eller annen grunn så føler jeg at han prøver å dra meg langt ned når jeg prøver å gå oppover. For hver gang jeg blir veldig motivert for å gjøre noe finner han på noe og slenger negative kommentarer som får meg til å begynne å tro at jeg ikke duger til noe. Helt siden barne skolen har jeg på en måte hatt problemer med å snakke med andre mennesker rundt meg. Dette varte i litt over 8 år. Kan det være fordi jeg ble veldig påvirket av alt det negativet han har sagt. Det har også vært mye krangling hjemme og det er fortsatt krangling mellom foreldrene mine. Jeg har fått nok av dette og ønsker derfor sterkt å flytte ut. Jeg har også tenkt til å skaffe meg en jobb så jeg får en inntekt. Jeg får ikke stipend og sliter litt med penger for øyeblikket. Jeg fyller 18 år om ikke så lenge(5 Januar) og lurer på om jeg har rett til støtte fra NAV eller andre steder. Kan jeg søke om støtte før jeg flytter ut ? Og går det an å søke om støtte nå selv om jeg er 17 ? Kan det være lurt å vente litt med søkingen til jeg er 18 ? Trenger jeg en inntekt for å få støtte eller kan jeg få det selv om jeg ikke har en inntekt ? Hvor langt må skolen være fra meg for at jeg skal få borteboerstipend ? Jeg går 2. året i barn og ungdomslinjen og dette er mitt siste år. Når jeg har 2 år lærling vil jeg da fortsatt få borteboerstipend ? (Hvis jeg i det hele tatt får det) Tusen takk for at dere svarer på spørsmålene til unge folk som trenger hjelp og info.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.

Ut i fra det du skriver så høres det ut som du har det litt vanskelig hjemme. Det er viktig at du fortsetter å være motivert for å gjøre noe du har lyst til. Det er klart at du kan få til det du ønsker!

Selv om du snart fyller 18 år, så har fremdeles dine foreldre plikt til å forsørge deg, så lenge du går på videregående skole eller er lærling (Barneloven §67 og §68). Det betyr at de skal være med å dekke en del av utgiftene dine. For eksempel til husleie, strøm, mat og så videre. I praksis betyr dette at du som hovedregel har krav på forsørgelse inntil du har avsluttet videregående skole./lærlingtiden.

Så lenge du er under 18 år og ikke er myndig, så kan du ikke selv søke om økonomisk støtte fra NAV.

Siden dine foreldre har plikt til å forsørge deg så lenge du går på videregående skole/er lærling, så vil det være det du får fra dem og lån og/eller stipend fra Lånekassen du må leve av hvis du flytter for deg selv når du blir 18 år. Mange studenter må også jobbe deltid ved siden av skolen, for å klare å få økonomien til å gå rundt.

Som elev eller lærling med ungdomsrett kan du ha rett til bostipend i fra Lånekassen. Da må det enten være lang avstand i fra der foreldrene dine bor og lærestedet, det vil si mer en 40 km i avstand eller 3 timers resietid, eller forholdene må være slik at du ikke lengere kan bo hjemme.

Du bør snakke med dine foreldre om dette, om hva du tenker og at du ønsker å flytte ut. Dere må se om dere kan bli enige om en privat bidragsavtale, altså hvilke utgifter de kan hjelpe deg med og hva du skal betale selv når du flytter ut. Blir dere ikke enige så kan du sende inn søknad om barnebidrag til NAV. Da er det NAV som regner ut hvor mye dine foreldre skal betale til deg.

 

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra