Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man bli flinkere til ikke å bry seg om hva andre mener om deg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei jeg har alltid vert en person som er ganske kritisk til meg selv og tenker mye over hva andre tenker om meg. Noen ganger føler jeg at alt jeg gjør gjør jeg og sier jeg for at andre skal få et bedre inntrykk av meg, det går ikke så mye utover at jeg forandrer personligheten og blir falsk og son mer at jeg holder ganske mye av meg selv igjen og er veldig redd for at folk skal bli sure på meg eller mislike meg, jeg har egentlig ikke tenkt så mye over dette før i dag da noen kommenterte at jeg måtte bli litt flinkere til å si nei. og det er jo ikke fordi jeg er så immari snill person at jeg sier ja til så mye folk spør om det er mer at jeg er redd for å bli misslikt. jeg tror jeg på en måte har alltid vert son men at det var litt verre på baneskolen og ungdomskolen var det ikke så ille og nå som jeg har begynt på vgs har jeg på en måte vært veldig redd for å ikke få noen venner så da har jeg kanskje blitt litt verre igjen. Men det jeg egentlig lurte på var hvordan man kan bli flinkere til å ikke bry seg så mye om hva andre mener om deg.?:))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det å ikke bry seg om hva andre mener om deg handler mest om selvtillit. Det er selvsagt viktig å bry seg om hva andre mener til en viss grad med det at man er snill mot andre og tenker over at man ikke sårer noen. Andres meninger om deg sier jo litt om hvordan du behandler andre. 

Det man ikke skal bry seg om er slike ting som hva andre mener om det du har på deg, hvordan humor du har, hva du mener om ting og lignende. Du skal ikke være redd for å snakke med andre bare fordi du ikke vil si noe galt. Det er ingenting som er galt å si så fremst det ikke sårer eller støter noen. Det er også den delen som har med selvtilliten å gjøre. Om man er tilfreds og komfortabel med seg selv er det lettere å ikke bry seg om hva andre mener. Det handler også om hva man er vant til. Jo mer man snakker og uttrykker sine egne meninger foran venner og bekjente, jo mer komfortabel blir man med det og jo mer tør man å vise seg fram. 

Jeg tror at for å komme dit så må du endre tankegangen din litt. Tenk på hva du selv tenker om andre: Liker du best de som deltar i samtalen og gir av seg selv, eller liker du de som står stille og observerer, nikker og sier "ja, jeg er enig"? Folk respekterer og beundrer de som tør å ytre sin mening og de som tør å være seg selv. Samtidig så vil du jo lettere kunne oppdage og få kontakt med de personene som er lik deg om du faktisk viser hvem du er! Det handler ikke om å la være å gjøre andre tjenester, men du skal ikke springe på butikken for en i klassen bare fordi du vil at han/hun skal synes godt om deg. De synes helt sikker det er hyggelig om du gjør dem tjenester, men man skal ikke være dumsnill. Da risikerer du å bli brukt og at folk utnytter deg fordi de vet at du gjerne gjør ting for dem. 

Det er helt normalt å ønske å bli likt, men du kan tenke mer på at du ønsker å bli likt av de rette personene! Du ønsker å bli likt av vennene dine og de som kanskje kan bli vennene dine. Da må du være deg selv. Det hjelper ingenting å ha mange venner om man har de vennene på feil grunnlag. Du vil ha venner som du kan være deg selv med, men da må du også vise dem hvem du er. Begynn å øve deg på å gi litt mer av deg selv blant nære venner. Kanskje kan du til og med snakke om dette med noen av de nærmeste vennene dine. Etter hvert kan du prøve å ta ordet mer når dere står i store grupper. Prøv å diskutere litt mer med venner og de i klassen din, si hva du mener om en eller annen sak og ta ordet. Hvis du blir bedre kjent med de i klassen din og vennene dine er det også lettere å være seg selv. Man kommer mye nærere hverandre om man er mer sammen på fritiden og finner på ting sammen. Inviter noen fra klassen hjem til deg en ettermiddag, eller forslå at dere kan dra og spille bowling eller lignende. Om du klarer å være deg selv blant nære venner, men ikke så godt blant andre så kan det være lurt å ha med seg en venninne når du skal snakke med eller være sammen med andre. Da er du kanskje mer komfortabel med å snakke og oppføre deg som du pleier blant de som kjenner deg. 

Generelt: Øving gjør mester!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet