Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater livet mitt, hva kan jeg gjøre for å få det bedre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 11 år.. måtte ta 13 siden det ikke var 11 der. det har gått et år og jeg har vært/er deprimert og kutter meg, jeg fortalte det til bestevennen min som ringte barnevernet så mamma og pappa vet alt. mamma sier stygge ting om meg som jeg er dum, stygg osv.. moren og faren min er skilt men det plager meg egentlig ikke de har vært det siden jeg var to så stefaren min og moren min maser på meg til å gjøre oppgaver i huset jeg rydder nesten hele huset og halvbroren min får mye mer oppmerksomhet og alt han vil. jeg blir baksnakket, nettmobbet, jeg blir mobba på skolen og er ogte alene. folk synes jeg er rar fordi jeg liker Justin Bieber. jeg har fortalt dette til de tre bestevennene mine, men hun ene synes jeg bare er gal og dum og hun snakker/kommenterer stygt på alt jeg gjør. jeg tenker negativt på nesten alt selvom jeg prøver å være posetiv. en av bestevennene mine sa i fra til barnevernet og de prøver å hjelpe. Men jeg vil ikke si no. jeg gråter meg ofte til søvn flere ganger i uka og sover lite. jeg hat selvmords tanker og har prøvd flere ganger, men så tenkerr jeg på Justin Bieber. musikken hans får meg til å smile selvom jeg er kjempe trist eller noe. jeg føler at han er der med meg selvom vi egentlig er langt ifra hverandre. jeg kutter daglig, og jeg føler at det får meg til å tenke på noe annet en det som skjer. etter at jeg fortalte det til "bestevennen" min (hun som sier jeg er gal) har hun sagt til andre at jeg kutter og at jeg gjør det for oppmerksomhet, når jeg egentlig ikke vil at noen skal vite om det. jeg hater rett å slett livet mitt... men spørsmålet mitt er hva kan jeg gjøre får og få det bedere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det virker som du har opplevd mye vanskelig, og det er tøffe tanker og følelser du har nå. 

Jeg håper du kan snakke med noen voksne om de vanskelige tankene og følelsene du har nå, og at du trenger mer hjelp. Hvis man selvskader og har tanker om at man ikke vil leve, er det viktig å fortelle det til noen. Hvis du har kontakt med barnevernstjenesten nå, kan du kanskje fortelle dem om hvordan du har det. Du kan også snakke med en lærer eller helsesøster på skolen din. Det kan hjelpe å snakke med en voksen som har møtt andre som kan ha det litt på samme måte som deg. Hvis du synes det er vanskelig å snakke om det, kan du skrive det ned på forhånd. Noen synes det blir litt lettere å forklare hvordan man har det da. Det er også viktig at du snakker med noen voksne på skolen om mobbingen, lærerne på skolen har ansvar for å hjelpe deg med det. 

Jeg synes det er flott at du liker Justin Bieber, og det er så bra at du selv har funnet noe som hjelper deg. Jeg skjønner ikke helt hvorfor vennene dine synes det er rart, men jeg håper du kan klare å overse at de kommenterer dette. Hvis du står for det du liker og ikke lar deg påvirke av dem, tror jeg vennene dine kanskje vil synes at det er litt bra. Jeg tenker det er en styrke at du har funnet noe som hjelper deg og som kan gjøre tunge stunder lettere, jeg håper du vil fortsette med det. 

Når man har det trist og tungt, kan det hjelpe å gjøre ting man liker. Det kan f.eks. være å  se en film, være sammen med andre, gå en tur og lignende. Det kan være litt tungt å komme i gang, men ofte vil det hjelpe etter hvert. 

Jeg håper du kan snakke mer med noen voksne om de tankene og følelsene du har, det tror jeg vil hjelpe deg. Hvis du trenger noen å snakke med, kan du også ringe Alarmtelefonen for Barn og Unge på telefonnummer 116 111. 

Lykke til!

 

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap