Hopp til hovedinnholdet

Lyst til å fokusere på skolen, men klarer det ikke. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei! jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. har vært så flink på ungdomskolen, men så har det gått nedover siden 10ende...jeg konsentrerer meg ikke på skolen. slik har det pågått to år nå. vennene mine er jo flikne, men i timene sitter de med pc-en og gjør noe helt annet, dette gjør at jeg slenger med på. men når de faktisk jobber gidder ikke jeg å jobbe. har så lyst til å bare tenke på skolen å gjøre det bra, men klarer ikke å fokusere på skolen. føler det er så kjedelig og at jeg får dårlig karakterer uansett -.- i hele 10ende prøvde jeg å gjøre det bra men det funka ikke. og noe av det som tar vekk fokuset er alt det styret med fest og gutter osv.. jeg får ikke lov tl å dra på fest(foreldrene mine stoler ikke på meg). og det har skjedd så mye uten at jeg har vært med på festen, og da skjønner jeg ingenting! vennene mine på skolen driver å snakker om ting som har skjedd på fest, mens jeg bare sitter å hører på! og det er så mye stur med gutter! masse press føler jeg....vet ikke hvorfor. føler at det må være noen gutter som liker meg osv.. jeg har så lyst til å dra på fest! er jo trossalt 17!! og her hjemme klager alle på at jeg har blitt så stille osv.. men vet ikke hvorfor.....hver gang jeg kommer inn i huset å ser familien, blir jeg så stille, og gidder ikke snakke med dem! vil unngå dem osv føler jeg ikke har noen å snakke med om dette her. orker ikke forklare vennene mine om det heller. og jeg vil ikke dra til helsesøster ller snakke med lærere, for det blir bare kleint å gå bort til dem og begynne å snakke om problemene sine -.- vil bare si at dere er kjempeflinke med tilbakemeldingene vi får! dette hjelper mye!! dere fortjener mye skryt alrså!! superbra jobba! :))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Så hyggelig at du liker nettsiden vår :) Tusen takk for skryt, det setter vi STOR pris på! Det høres ut til at du har litt av hvert av å tenke på. Når det gjelder foreldre og regler, så er det slik at det er de som bestemmer da det er de som har ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hos de. Dog, er det naturlig at det er normalt å få litt mer frihet og lov til mer og mer jo eldre man blir.. Jeg synes du skal forsøke å snakke med foreldrene dine, om hvordan du opplever situasjonen. Tips til hvordan en slik samtale kan legges opp, kan du lese om i artiklene under dette svaret.

I forhold til skolehverdagen, synes jeg at du ikke skal være redd for å snakke med noen. Vær åpen om hvordan du har det, at du strever med motivasjonen på skolen, men at du har lyst til å gjøre det bra og få tilbake fokuset. Fortell læreren hva det er du synes er vanskelig, og at du vil stå på ekstra framover, men at du trenger hjelp og tips til hvordan du kan jobbe best mulig, og hvordan lære det du må. Læreren kan gi deg oppgaver som er tilpasset ditt nivå, i tillegg til å gi deg tilbakemeldinger på arbeidet ditt, og hjelpe til med å heie deg fram underveis. Dette kan gjøre jobbingen din mer effektiv og mer rettet mot de delene av pensum som må du trenger å bruke mest tid på. 

Spør om tips til hva akkurat DU bør jobbe med, gode oppgaver du kan gjøre, hvordan du kan øve deg best mulig osv. Titt gjerne på læreplanen og kompetansemålene i faget sammen. Det er disse som danner grunnlag for karaktersettingen. Derfor er det viktig at læreren forklarer deg hva som kreves, og hvor du kan forbedre deg. Sammen kan dere tre lage en plan for hvordan du skal få til det dere bestemmer.

Vær flink til å spørre om skikkelige tilbakemelding etter at dere har hatt prøver, tentamen, skriveoppgaver hjemme osv. Dette vil gjøre at du føler at du mestrer mer og mer, som gjør at du synes skolen er mer ok og fokuset kommer tilbake! Karakteren du får sier noe om nivået ditt akkurat der og da. Imidlertid er det kjempeviktig at du også får gode tilbakemeldinger på hva du bør jobbe med videre. Dette slik at du har mulighet til å forbedre deg til neste gang. Snakk skikkelig med læreren din jevnlig slik at du får tilbakemeldinger som hele veien kan hjelpe deg videre.

Håper dette var til hjelp. Lykke til videre! 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og de voksne finne løsningen på uenigheter?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme