Hopp til hovedinnholdet

Er sjenert og sliter med å prate med andre. Hvordan si mer morsomme ting?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Har et problem med at jeg er sjenert. Dette fører til at jeg ikke sier så mye til vanlig. Dette er noe jeg virkelig har lyst å endre på, for jeg er dritt lei. Greia er at jeg ikke kommer på noe å si. Dette gjelder når vi er bare 2 og når vi er flere i en gruppe. Det er alltid jeg som bare sitter der og ikke sier noe. Alle andre er med i samtalen. Visst jeg skulle si noe, så kommer jeg bare på noe seriøst og si. Har lyst å ha litt mer humor og komme på morsomme ting å si. Rett og slett være mer med i samtalene som pågår rundt meg. Visst jeg får spørsmål for eksempel, så vet jeg ikke hva jeg skal si. Får en sånn ekkel følelse i magen, blir nesten helt stum. Ender med at jeg bare svare ja eller nei. Hvordan kan jeg forandre på dette? Greia er som sagt at jeg ikke kommer på noe bra å si eller svare. Jeg er nødt å lære meg å være mer med i samtaler og holde samtalene gående når den først er i gang. Dette fører til at jeg har begynt å grue meg til å møte folk, for vet ikke hva jeg skal si.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er da ingenting galt i at du sier noe seriøst når du skal snakke med andre eller svare på spørsmål. Man trenger da ikke alltid være morsom! Det er heller ikke alle som har morsomme kommentarer på lager til en hver tid. Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan hjelpe deg til å være mer morsom eller komme med morsomme kommentarer, men jeg tror jo at det vil bli lettere for deg jo bedre du kjenner personene og jo mer komfortabel du er med dem. Den største hindringen for å holde samtaler er det å konstant bekymre seg for hva man skal si. Jo mer man tenker på hva man skal si, jo mindre kommer man på. Målet er jo at det skal komme helt av seg selv!

Når det er sagt så er det største trikset å være flink til å lytte. Hvis du virkelig hører på hva de andre rundt deg snakker om så blir du mer nysgjerrig. Jo mer nysgjerrig man er, jo flinkere blir man til å stille spørsmål. Vær interessert og vis at du er interessert! Du trenger ikke alltid være den som forteller historier eller lignende - du kan være den som er interessert og stiller spørsmål til historien eller det som blir sagt. Folk liker at andre er interessert i det de snakker om! 

Ikke minst må du prøve å være deg selv. Tenk over hva slags interesser du har og hva du liker - og så snakker du om det! Er du interessert i noe som de andre ikke har like mye kunnskap om kan du fortelle dem om det. Du kan fortelle om noe som skjedde mens du f.eks. var på karatetrening, du kan fortelle om nye triks du har lært deg og lignende. Finn ut om du har noen ting til felles med de du snakker med og prat om det! Da har man alltid noe å snakke om. Samtaler trenger ikke alltid være så smarte eller meningsfylte, de kan handle om løst og fast. 

Les den artikkelen jeg har lagt ved for flere tips. Den er mest rettet mot det å snakke sammen med en man liker, men kan brukes på generelt plan også. Jeg har også lagt ved en artikkel om selvtillit som jeg synes du skal lese. Generelt handler det bare om å utfordre deg selv! Ikke vent med å snakke fordi du føler at du ikke har noe smart å si, men si det som faller deg inn. Jo oftere og mer du gjør det, jo mer naturlig blir det å snakke. Prøv å legge bort de bekymringene du har for å si noe feil!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet