Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en 16 år gammel jente som lurer på om hvor gammel man må være for å flytte hjemmefra? Jeg har problemer hjemme, og orker snart ikke mer.

 

Spørsmål
Hei. (vet ikke helt hvilken kategori dette er under:S)
Jeg er en 16 år gammel jente som lurer på om hvor gammel man må være for å flytte hjemmefra? Jeg har problemer hjemme, og orker snart ikke mer. Mamma og pappa er skilt og jeg bor hos mamma. (Jeg ser pappa noen timer hver tirsdag.)

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte, men jeg har aldri vært så veldig glad i mamma, og det virker ikke som hun er så veldig glad i meg heller, for hun er konstant sur og kjefter på meg hele tiden selv om det ikke er min feil. Det er jeg utrolig lei av. Jeg har prøvd å snakke med henne om dette, men da klikker hun og skriker til meg, og kaster ting på meg. Da jeg var bare 11 år kastet hun masse sko på meg, men det var ikke siste gangen... Jeg er rett og slett redd for henne når hun blir sur, og jeg kan ikke gjøre noe med det... Hun har til og med puttet en skitten vaskeklut i munnen min og holdt igjen så jeg så vidt fikk puste ut av nesa. I fjor (da jeg var 15) var hun så sur at hun dyttet meg flere ganger, og dyttet meg til slutt ned på sengen og puttet en t-skjorte i munnen min og holdt ansiktet mitt ned mot senga så jeg ikke fikk puste i det hele tatt... jeg trodde ikke hun kom til å slippe... Da hun slapp ble jeg selvfølgelig kjemperedd og sur på henne og skrek til henne. Så hun slo meg i ansiktet. Det har hun gjort ved 2 andre anledninger også.

For ikke så lenge siden spurte jeg pappa om jeg kunne flytte inn hos han (han bor veldig nærme og har massevis av plass), men han sa nei. Han sa han ikke ville ha meg der. Tvillingsøsteren min har også spurt, men han sa nei da også. Tvillingsøsteren min får nesten aldri kjeft, og mamma har aldri blitt så sur på henne som på meg, hun har aldri slått søsteren min eller noe som helst... Selv om jeg er utrolig flink og jobber på skolen, så er hun aldri fornøyd med hva jeg presterer. Hun er aldri fornøyd med hva jeg gjør når jeg spiller fotball heller, og jeg får ikke lov til å slutte selv om jeg ha villet det i 2 år. Tilbake til det med pappa... Han vet ikke om noe av det som skjer her med mamma, for mamma ringer han ganske ofte å sier at jeg og søsteren min er så slemme osv, og legger all skylda på oss. Og han er utrolig streng, så han hører aldri på hva vi sier.

Jeg bare lurer på hva jeg skal gjøre? jeg orker ikke bo her mer... jeg har flere ganger tenkt på å ta mitt eget liv, men så langt har jeg aldri gått, for det er så mye jeg vil gå glipp av senere i livet, og det vil jeg ikke gå glipp av, for jeg har jo mine planer.

Mvh meg
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei deg, 16år!

Dette hørtes ikke greit ut! Vil søsteren din flytte til pappa? Hvis hun vli kunne jo hun snakket for dere.

Jeg synes det høres kjempeleit ut at du ikke føler at noen av foreldrene dine hører på deg. Selv om man ikke altid er den letteste å leve med når man er 16 år gammel er det viktig at man føler at foreldrene er glade i en.

En dansk barnepsykolog som heter Jesper Juul mener jeg har sagt at alle barn samarbeider etter en skillsmisse. Noen barn er de som passer på det harmoniske og er snille og greie. Andre barn passer på at det som er ugreit og unevnelig blir satt ord på, og viser det som er vanskelig i en familie. I en søsken flokk deler barna disse jobben seg i mellom. Er det blitt din jobb å sette ord på det som ikke fungerer så godt?

Du må kanskje fortelle pappa hvordan du har det! Du høres imiddlertid litt redd ut for han ikke skal tro deg. Du må fortelle ham det du opplever. Det er kanskje ikke sant for andre men det er sant for deg, og det er viktig. Hvis du er redd for å si det, ville det hjelpe å vise ham spørsmålet ditt og svaret mitt?

Håper dette er til nytte!

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om reising?

Hva kan man ikke pakke i håndbagasjen når man skal fly?