Hopp til hovedinnholdet

pappa er syk og kommer til å dø, mamma lever ikke, hva vil skje med meg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hallo pappa er alvorlig syk å kommer til å dø snart og jeg lurer på hva som vil skje med meg? mamma er allerede død så kan ikke bo hos hun siden jeg er 17 ( nettopp blitt 17 ) kan jeg bo alene eller må jeg bo hos tante eller bestemor eller fosterfamilie osv? takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
He
Dette er vanskelig å svare på, og det er situasjon som i seg er både vanskelig og vond for deg og din familie. Det jeg tenker du eller dere bør gjøre, er å snakke om hva som skal skje når din far dør. Selv om du er under 18 og etter loven ikke voksen, er det mye du og din familie kan bestemme selv, om hvordan det skal være for deg når din far ikke er her mer og hvor du skal bo.  Det kan være at du vil kunne klare deg hvis du skal bo for deg selv, og det kan være at du vil ha behov for litt eller mye støtte - fra din tante, bestemor eller barneverntjeneste. Kanskje du, din far og andre i deres familie kan finne tid til å snakke om hvordan det kan bli best mulig for deg.  Hvis det er vanskelig å få dette til, kan du få hjelp fra for eksempel sosiallærer på skolen eller en annen voksen du stoler på. 

Mange alvorlig syke foreldre tenker mye på hvordan barna eller ungdommene skal klare seg når de er borte. En del bekymrer seg også mye for hvordan det skal gå når de dør.  Jeg tenker at det er viktig for din far og for deg å vite at når han dør, så har du den hjelpen og støtten du trenger.       

 

Vennlig hilsen alarmtelefonen 116111, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern